Annons

Annons

Erik Thedéen

På fredagen invigde regeringen och Finansinspektionen ett innovationscenter för fintech. "Sverige ska vara en plats för ny teknik och regelverk och myndigheter behöver hänga med", sa innovations- och näringsminister Mikael Damberg (S).

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedeén uppger för DI att det kan bli aktuellt för myndigheten att be regeringen att höja straffen för finansmarknadsbrott.

De nya Baselreglerna som ska göra banker mer motståndskraftiga mot finansiella kriser är nu på plats. Men de får ett blandat mottagande av svenska aktörer, och bankernas företrädare är hård i sin kritik av nyordningen.

Finansinspektionen föreslår ett skärpt amorteringskrav för nya bolånetagare från och med första mars nästa år. “Vi kan inte vänta på andra åtgärder när obalanser i ekonomin byggs upp”, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen.

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen banta ner PPM-systemet så att i praktiken bara tio fonder får plats. Det ska ske genom nya, stenhårda, krav på aktörerna, framgår det av en intervju i Dagens Industri.

Svenska finansiella företag har i dagsläget en tillfredställande motståndskraft mot olika störningar som kan uppstå nationellt eller internationellt. Det slår FI fast i sin senaste stabilitetsrapport.