Annons

Annons

Entreprenörer

Sex av tio kvinnor i techbranschen har utsatts för sexuella trakasserier. Och närmare hälften har övervägt att lämna sektorn på grund av sexism. Det diskuterades i en paneldebatt på Women in tech i Stockholm på torsdagen. "Det finns ett före och ett efter metoo", sa Annie Lööf (C) som deltog i eventet.

Stockholms fintech-sektor är ojämställd, enligt ny rapport från Handelshögskolan. Bara 6 procent av vd:arna är kvinnor. Och grundarna är nästan uteslutande män i 40-årsåldern. "Överraskande nog leds inte fintech-startups av unga. Färre än en av tio är under 31 år", säger Michal Gromek, rapportens huvudförfattare, till Realtid.

Som 13-åring sålde Henrik Rosvall bröd i grannskapet i Eskilstuna. Sedan dess har han drivit flera bolag och gjort några år på Avanza. I dag är han medgrundare och vd för fintech-startupen och sparappen Dreams. Nu släpper bolaget en egen fond – och expanderar sin app till Norge. "Norrmän är slösaktiga och bortskämda med stark ekonomi. Vi ligger helt rätt i marknaden där", säger Henrik Rosvall till Realtid.

Över tio miljarder kronor investerades i svensk tech förra året. Fintech lockar fortsatt mest kapital, följt av digital hälsa och it-plattformar, enligt ny rapport från Industrifonden. Men de utländska investeringarna är på rekordlåga nivåer. "Bolag i hela Europa tar in rejält med kapital. Konkurrensen om finansiärernas tid och pengar har ökat", säger rapportförfattaren Björn Bergström till Realtid.

Startup-hubben SUP46 i centrala Stockholm vill ta in bolag som befinner sig i riktigt tidig fas. Målet: att erbjuda fler lovande uppstartsföretag hubb-nätverket för att gradvisa växa till fullvärdig medlem. "Genom att ta in yngre startups vill vi ge fler bolag möjlighet att nå sin fulla potential", säger hubbens vd Daniel Sonesson.

Kostnader för personal och krångliga regler oroar svenska företagare. Nu behövs reformer som underlättar för företag att växa och utvecklas, anser Anna Breman, chefekonom på Swedbank.

UPPDATERAD I januari minskade nyföretagandet i landet med 10,7 procent och trots ökningen nu i februari så har nyföretagandet hittills under 2017 minskat med 5,1 procent. Trösklarna för nyföretagare behöver sänkas, säger Harry Goldman, vd på NyföretagarCentrum, till Realtid.

Att lösa ett verkligt problem är det som driver superentreprenören och tidigare KTH-studenten Jonas Hombert. Nu ska han och den rutinerade advokaten och startuprådgivaren Magnus Forssman i ett tävlingsformat hjälpa nya entreprenörer att lyckas på Stockholms heta startupscen. Här är deras bästa råd.