Annons

Annons

Ekobrottsmyndigheten

Ekobrottsmyndigheten ansluter sig till Riksrevisionens slutsats om att det var fel att avskaffa revisionsplikten för mindre bolag. “Revisorns roll, om man betraktar den ur ett kriminologiskt perspektiv, är att vara en av flera ”kapabla väktare”. Om just den väktaren tas bort, måste väktaren ersättas av annat som avskräcker från brott” säger Stefan Lundberg, samordnare för det brottsförebyggande arbetet på Ekobrottsmyndigheten.

Fyra personer knutna till mjukvaruföretaget Fortnox, bland annat huvudägaren, åtalas för insiderbrott. Två av dem åtalas för grovt insiderbrott.

Sent i går eftermiddag släpptes Johan Ulander från Kronobergshäktet med ett reseförbud och en anmälningsplikt.

Den tidigare advokaten Thomas Lindwall döms till fyra och ett halvt års fängelse för grovt bedrägeri och grov förskingring. Flera av åtalspunkterna ogillas samtidigt av Stockholms tingsrätt.

Ekobrottsmyndigheten, EBM, lägger ned förundersökning om otillbörlig marknadspåverkan i Fingerprint-aktien. "Däremot utreds vissa av de transaktioner som framgår av anmälan i andra förundersökningar", säger vice chefsåklagare Jan Tibbling på EBM.

Johan Ulander är fortfarande häktad för de misstänkta brotten i Sverige. Däremot hävs anhållningsbeslutet beträffande utlämning för brott då kravet från Förenade Arabemiraten inte inkommit i tid.

Sidor