Annons

Annons

Ekobrottsmyndigheten

Ekobrottsmyndighetens kammaråklagare Jan Leopoldson är nöjd med dagens dom och poängterar värdet av domen som är den första i sitt slag. Under våren kan ytterligare ett liknande åtal komma.

Johan Ulander och hans försvarare Hans Strandberg går nu igenom förundersökningsprotokollet från EBM. Åtal väntas den 22 februari. "Han har utgått från att det här har gått korrekt till", säger Hans Strandberg med hänvisning till Contender High Yield-obligationerna. Samtidigt tillbakavisar Johan Ulander uppgifterna om att han skulle ha styrt Contender.

Ekobrottsmyndigheten ansluter sig till Riksrevisionens slutsats om att det var fel att avskaffa revisionsplikten för mindre bolag. “Revisorns roll, om man betraktar den ur ett kriminologiskt perspektiv, är att vara en av flera ”kapabla väktare”. Om just den väktaren tas bort, måste väktaren ersättas av annat som avskräcker från brott” säger Stefan Lundberg, samordnare för det brottsförebyggande arbetet på Ekobrottsmyndigheten.

Fyra personer knutna till mjukvaruföretaget Fortnox, bland annat huvudägaren, åtalas för insiderbrott. Två av dem åtalas för grovt insiderbrott.

Sidor