Annons

Annons

Danske Bank

Storbanken stäms i fransk domstol för misstänkt penningtvätt. Utredningen handlar om transaktioner på cirka 15 miljoner euro.

Danske Bank utökar den pågående utredningen gällande brister i förhindrandet av penningtvätt mellan åren 2007-2015. "Det råder inte några tvivel om att vårt arbete i Estland varit otillräckligt för att förhindra eventuella sådana aktiviteter, säger Danskes vd Thomas F. Borgen

Ända sedan Accumulate under 2010-2011 påtalade att bankernas mobilt Bank-ID förmodligen är ett intrång i deras patent har bankerna hävdat att de inte har med saken att göra och att de förhåller sig passiva. Realtid kan nu visa att det inte stämmer - på flera plan. Bland annat har bankerna vid ett hemligt möte försökt lägga vantarna på en konkurrents information om Accumulate.
 

Ända sedan Accumulate under 2010-2011 påtalade att bankernas mobilt Bank-ID förmodligen är ett intrång i deras patent har bankerna hävdat att de inte har med saken att göra och att de förhåller sig passiva. De menar att striden bara rör Finansiell ID-teknik och att de som ägare inte har med saken att göra. Realtid kan nu visa att det inte stämmer - på flera plan. Bland annat har bankerna vid ett hemligt möte försökt lägga vantarna på en konkurrents information om Accumulate.
 

Sedan november i fjol pågår en förundersökning mot bankägda Finansiell ID-Teknik BID AB om patentintrång, uppger källor för Realtid. BID:s vd och styrelseledamöter riskerar fängelsestraff vid en fällande dom. Det är Accumulate AB som har polisanmält BID för att ha stulit tekniken bakom mobilt bank-ID. Accumulates vd, Stefan Hultberg, bekräftar att det pågår en förundersökning.

Danske Bank och Stockholmshubben SUP46 har tillsammans utvecklat en plattform som samlar alla startups-evenemang i Norden. "Det finns en uppsjö av events som är bra att gå på för att nätverka, hitta investerare eller kanske en medgrundare", säger SUP46:s vd.

Berit Behring efterträder Ann Krumlinde som vd för Danskes svenska verksamhet den 1 april. För Realtid kommenterar hon anklagelserna om penningtvätt som riktades mot banken tidigare i veckan.

Samtliga svenska storbanker är nu namngivna i den internationella penningtvätt-härvan med ryska kopplingar. Som en följd av nya detaljerade avslöjanden om enskilda banker kommer finansmarknadsminister Per Bolund (MP) diskutera affären med sina nordiska kollegor på fredag, säger han till Realtid.

Sidor