Annons

Annons

CSR

En ny rapport visar att svenskar inte litar på företags samhällsengagemang.  För att vinna förtroende och utnyttja kraften i kunders och medarbetares engagemang måste svenska företag tänka bortom hållbarhet och ansvarstagande. Man måste bli bättre på att samarbeta över sektorsgränser, våga tänka långsiktigt och fokusera på att få saker gjorda istället för att se bra ut, skriver Sofia Breitholtz, vd, Reach for Change.

Norges Bank har beslutat att utesluta nio bolag från statens pensionsfond utland och har även satt ett bolag på observation.

Det är inte politikerna som driver på när det gäller klimatomställningen. Det gör istället aktörerna på finansmarknaden. Pengarna styr, och pengarna börjar äntligen styra mot en hållbarare värld. Det skriver gästkrönikören Ingmar Rentzhog, vd för IR-konsulten Laika Consulting.

Först meddelade SEB att man hade utökat sin svarta lista med 40 företag. Bland annat tre israeliska banker. Fem dagar senare - efter massiv kritik - backade man och det stod återigen fondförvaltarna fritt att investera i företagen. Agerandet visar på den djupa problematik som uppstår när företag okritiskt hoppar på modebegrepp som etik, hållbarhet, värdegrund, CSR och ESG, skriver Realtids Peter Andersson.

En nyligen genomförd undersökning av välgörenhetsorganisationen ShareAction har utnämnt Schroder Investment Management till Europas mest ansvarsfulla institutionella kapitalförvaltare i konkurrens med 40 av Europas största aktörer som sammantaget förvaltar 21 biljoner euro.

Allt striktare krav på kontroll i leverantörsleden, mångfald i styrelser samt FN:s globala hållbarhetsmål är några av de frågor som ligger i topp bland de senaste ESG-trenderna, skriver Théo Jaekel och Jasmin Draszka-Ali på advokatfirman Vinge.

Hallå där... Filip Elland, ny hållbarhetschef på fastighetsbolaget Castellum.