Annons

Annons

Brexit

Stockholm kan dra till sig fler utländska fintechbolag efter Brexit – men måste göra mer väsen av sig, enligt Handelsrapport. Fintech-center, hemsida och startpaket med kontorsplats och bostad, är några förslag.

Paris och Frankfurt blir Goldman Sachs nya Europahubbar efter Brexit. Personal från London och USA ska omlokaliseras till städerna. Men det verkar inte vara spiken i kistan för London. Investmentbanken bygger samtidigt ett nytt gigantiskt europeiskt huvudkontor i den brittiska huvudstaden.

Den svenska handeln med Storbritannien står inför en avgörande förändring på grund av Brexit. Den som inte förbereder sig kan få riktigt otrevliga överraskningar, skriver Brexit-experten Rickard Ydrenäs och Peter Jacobsson, grundare av tullkonsultbolaget Ecus.

En hård Brexit utan avtal som mildrar fallet kan skada Sveriges ekonomi, jobben och exporten. Innan Brexitomröstningen var Storbritannien Stockholms viktigaste exportmarknad, men så är inte längre fallet, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom Stockholms Handelskammare, i en intervju med Realtid.se.

Sveriges fintech-scen drar redan nytta av Brexit. Det menar Matthew Argent, grundare av och vd för Stockholm Fintech Hub. Landets andel av Europas fintech-transaktioner har nästan fördubblats senaste åren. "Det är inte illa för en nation som bara har tio miljoner invånare", konstaterar Matthew Argent.

I Storbritannien finns en möjlighet för politikerna att göra insatser, att göra skillnad. Men i Sverige händer ingenting, vilket visar att valet av politiker här inte gör någon skillnad. Den ekonomiska politiken är så lika mellan blocken att det för finansmarknaden inte spelar någon roll om vänster, höger eller ens gröna regerar, skriver Anders Elgemyr.

Hos investerare har det funnits en förvåning kring hur väl Storbritanniens ekonomi har klarat sig sedan Brexitomröstningen. Men vi tror att de ekonomiska konsekvenserna snarare har försenats än undvikits och att de snart börjar visa sig. Och då kan den brittiska centralbanken tvingas ta till drastiska åtgärder, skriver Quentin Fitzsimmons, portfolio manager global fixed income, hos kapitalförvaltaren T. Rowe Price.

Tyskland är Sveriges viktigaste handelspartner. Brexit gör tillsammans med flera andra faktorer det tyska valet i september viktigare än någonsin för både svenska företag och svenska politiker att följa, skriver kommunikationsrådgivaren och Tysklandskännaren Erik Zsiga.

Sidor