Annons

Annons

Bankunion

Om Storbritannien lämnar EU blir Sverige det enda medlemslandet som rakt av säger nej till EU:s bankunion. Efter flyttkarusellen kring Nordea måste alla partier göra sin hemläxa. Genom bankunionen kan vi utveckla Stockholm till Europas finanscentrum, skriver Simon Palme och Tobias Samuelsson från Centerstudenter.

EU-kommissionen vill se en europeisk valutafond som ska fungera som stödfond för länder i ekonomisk knipa och som kan stötta krisande banker. Dessutom finns ett förslag om en europeisk finansministerpost.

 

Sverige kommer ha ett stort banksystem även om Nordea flyttar huvudkontoret till Finland, och det finns sårbarheter kopplade till det svenska banksystemets storlek och koncentration, skriver Riksbanken i stabilitetsrapporten.

Realtid intervjuar John Hassler, professor i nationekonomi vid Stockholms universitet, om ordföranden i EU-kommissionen Jean-Claude Junckers linjetal. "Det vore en fördel för Sverige att vara med i bankunionen."

Riksbankschefen Stefan Ingves ser debatten om en bankunion rycka närmare i Sverige. Han varnar för vilka konsekvenserna blir om Nordea får problem, oavsett var huvudkontoret ligger. Samtidigt säger statsminister Stefan Löfven att han förstår att många är upprörda över Nordeas flyttbesked.

Regeringen ska göra en genomlysning av vad det betyder för Sverige att gå med i EU:s bankunion. Resultatet kan bli att Sverige går med. Det säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till TT.

Förslaget på höjd resolutionsavgift är inte längre den enda anledningen till att Nordea överväger att lämna Sverige. Nu tittar banken även på fördelarna med att omlokalisera sitt huvudkontor till ett land som är med i EU:s bankunion. 

 

Danmarks regering har beslutat att utvärdera om landet ska ansluta sig till EU:s bankunion. "Vi kan konstatera ett ökat intresse för Köpenhamn som finanscentrum", skriver regeringen.