Annons

Annons

Bankskatt

Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom Stockholms Handelskammare, ser inte bara risken med att Nordea flyttar från Stockholm utan menar att risken även finns att fintechföretagen flyttar sin verksamhet från Stockholm.

Riksbanken tvivlar på att höjningen av resolutionsavgiften som regeringen föreslagit verkligen bidrar till att stärka resurserna för att hantera en framtida finanskris. Det skriver riksbanksdirektionen i sitt remissvar till finansdepartementet.

Regeringen slopar planerna på att införa en finansskatt. Istället höjs bankernas avgifter till den statliga resolutionsreserven med 3 miljarder kronor 2018 och ytterligare 3 miljarder 2019.

Fristående svenska banker lobbar för slippa regeringens föreslagna banksskatt, som nu ska omarbetas efter kritik. Det skriver tidningen Fokus.

Finansminister Magdalena Andersson (S) är tveksam till förslaget om en ny skatt på finansiella verksamheter.

Finansministern arbetar med förslaget till en ny bankskatt. Oscar Sjöstedt (SD) välkomnar principen bakom en sådan skatt, under förutsättning att den får rätt utformning. Men förslaget till nya 3:12-regler sågar han rejält.

Regeringen och styret i Stockholms stad måste arbeta intensivt för att möjliggöra för Sveriges huvudstadsregion att flytta fram positionerna som ett finanscentrum i Europa, och säkra positionen som en av Europas främsta fintech-städer. En finansskatt skulle utgöra ett praktfullt självmål i det arbetet, skriver Andreas Hatzigeorgiou och Andreas Åström, Stockholms Handelskammare.

Sidor