Annons

Annons

Appar

För att möta EU:s nya betaltjänstdirektiv PSD2 har Nordea tillsammans med över 1.000 utvecklare skapat en så kallade open banking-plattform – som öppnar för ett appstore för fintech-tjänster. Nu lanseras systemet som är det första i sitt slag i Norden. "De nya PSD2-reglerna förändrar bankvärlden i grunden", säger Erik Zingmark, Co-Head inom Transaction Banking på Nordea.

Nischbankens riskkapitalbolag Collector Ventures investerar i sparappen Gimi. Sedan tidigare är bland annat Harald Mix och Johan Qviberg delägare i startupen. "Vi är stolta och ödmjuka inför att vi fått in såväl kapital som kompetenta ägare i Gimi," säger vd:n och grundaren Philip Haglund.

Kortbetalningarna ökade med 16,9 procent i Sverige under 2015. Det visar undersökningen World Payment Reporter 2017 från Capgemini. "Framtidens vinnare är de som kan erbjuda betalningar digitalt och i realtid", säger Pascal Olin, betalnings- och e-handelsexpert på Capgemini.

Fintech-bolaget Mina Tjänsters lösning införlivas i Swedbanks och Sparbankernas app som tillsammans har 4,3 miljoner användare. "Aldrig tidigare har bankkunder kunnat hantera sina abonnemang direkt i sin mobila bankapp", hävdar Emma Heimonen, ansvarig för digital innovation på Swedbank.

Apple och Google har plockat bort 330 appar inriktade på högspekulativ så kallad binär optionstrading från App Store respektive Google Play. Besluten att plocka bort tradingapparna togs efter att australiensiska finansinspektionen dragit i nödbromsen.

I mars släpptes betalappen i Sverige – och nu gör den sitt intåg i grannlandet. Nästan hälften av norska e-handelskunder handlar direkt i mobilen, enligt Resurs Bank.

 

Den tyska storbanken Deutsche Bank förbjuder sina anställda att sms:a och skicka andra meddelanden via sina mobiler när de är på jobbet. Inskränkningen gäller även sms som skickas i jobbsyfte.

Appar som Swish som kräver stöd av mobilt bank-id skonas av bolaget.

Att samla flera tjänster i en produkt eller en app är tidens fintech-melodi. Resurs bank lanserar digital plånbok med plats för ett obegränsat antal kort. Och Opuscapita släpper lösning som förser internationella bolag med saldon och betaltransaktioner från olika banker.