UPPDATERAD Aktiespararna: "Helt befängt ur ett konsumenträtts perspektiv".
Swedbank hotar stämma fondkunder
Mest läst i kategorin
Swedbank hotar stämma sina fondkunder. Det uppgav bankens styrelseordförande Anders Sundström i en intervju med Ekot på lördagen den 21 februari.
Som bakgrund nämns Aktiespararnas grupptalan vid Allmäna Reklamationsnämnden (ARN) mot Swedbank Robur, där banken begärs betala 7 miljarder kronor.
Aktiespararna anmälde nyligen banken till ARN för att den tog betalt för aktiv förvaltning men produkterna Allemansfonden och Kapitalinvest ska egentligen ha levererat indexnära förvaltning.
– Det är oerhört värdefullt att få detta prövat. Det visar inte minst det enorma intresse som vårt upprop har rönt hos småsparare. Över 3.000 sparare har hört av sig till vår förening i detta ärende”, uppgav Aktiespararnas vd Carl Rosén i december.
Swedbank Robur menar nu att de utpekade fonderna alltid förvaltats aktivt och att information om detta samt avgifterna och avkastningen redovisats öppet. Dessutom meddelar banken att ARN inte är rätt väg att gå vid en grupptalan.
– Det här ärendet är principiellt viktigt för hela fondbranschen både i Sverige och utomlands och rör dessutom stora belopp. Därför har vi hela tiden sagt att ARN inte är rätt väg att gå vid grupptalan. ARN är en utmärkt myndighet för konsumentärenden som till exempel borttappade kreditkort och motsvarande. ARN handlägger ärendena endast skriftligt. I det här fallet behövs även muntliga redogörelser. I ett domstolsförfarande kan man dessutom överklaga frågan, kommenterar Roburs vd Tomas Hedberg.
Om ARN går emot Swedbank Robur är ett domstolsförfarande enda sättet för att få saken prövad, meddelar banken.
– Vi vill inte att en sådan olycklig situation ska uppstå. Med det är viktigt att förstå att det kan bli resultatet av Aktiespararnas agerande. säger Cecilia Hernqvist, kommunikationsdirektör på Swedbank.
ARN har ännu inte beslutat om ärendet ska tas upp för behandling.
På Aktiespararna är man starkt kritisk till agerandet och menar att Swedbank Robur försöker skrämma ARN till att inte ta upp ärendet genom att hota med ett domstolsförfarande.
– Det skulle vara så hårresande och uppseendeväckande och kontraproduktivt om banken skulle stämma sina egna kunder. Det är rena utpressningsmetoder. Det är vad detta innebär, uppger Albin Rännar, chef för marknadsbevakning på Aktiespararna till Realtid.se.
Ärendet går tillbaka till 2013 då Hedberg i en intervju med SvD Näringsliv erkännde att fonderna legat för nära index. Detta togs då upp av Aktiespararna.
– Vi följer bara det som deras egen vd har sagt. Det behöver inte utredas särskilt mycket, säger Rännar.
– Om de är så ivriga att ta upp detta i domstol skulle de kunna göra det redan nu men säga att de betalar motpartens kostnader för att de så gärna vill få ärendet prövat, avslutar han.