Realtid

Svidande kritik mot Allras optionsaffärer

admin
admin
Uppdaterad: 28 mars 2017Publicerad: 28 mars 2017

Realtid har tagit del av en oberoende analys av fondbolaget Allras options- och warrantaffärer. Upplägget sågas, utpekas som unikt vid en internationell jämförelse och beskrivs som en dålig affär för fondspararna. “När man sammantaget betraktar alla delar av Allras agerande förstärks bilden av att Allra sätter den egna koncernens intressen före fondspararnas intressen”, skriver investeringsanalytikerna på Wassum i sin rapport.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Investeringsrådgivarna Wassums kapitalförvaltningsspecialister har på Pensionsmyndighetens uppdrag analyserat Allras options- och warrantaffärer i bolagets tre PPM-fonder; Modig, Lagom och Försiktig.

I den femtonsidiga promemorian med rubriken “Om Allras användning av warranter”, som Realtid har läst, analyseras både fondernas investeringsstrategier och de optionsaffärer som genomförts via Allrakoncernens kapitalmarknadsbolag Allra Capital Management (ACM), det Dubaibaserade bolaget som ingår i koncernen och som tidigare hette Allra International Ltd.

“Omfattningen av köp av sälj- och köpwarranter inom fonderna har varit mycket stor. Inom (fonderna) Strategi Lagom och Strategi Modig har under perioden december 2015 till oktober 2016 sälj- och köpwarranter köpts till ett nominellt värde som uppgår till cirka 200 procent av fondernas genomsnittliga fondförmögenheter, eller ett totalt nominellt värde på cirka 32 miljarder kronor. De totala premierna som har betalats för warranterna uppgår till under samma period till drygt 1,3 miljarder kronor”, konstateras i analysen.

“Efter en genomgång av innehaven i 1 875 fonder som ingår i (fondsajten) Morningstars kategori Global Blend kan vi inte hitta några andra fonder än Allras som äger liknande warranter som Allra har investerat i. Det finns fonder som har warranter. Emellertid verkar dessa ha tillkommit på helt andra sätt. exempelvis genom utdelning från bolag”, står det också i promemorians slutsatser.

Det som gör affärerna unika är också att samtliga optionsaffärer görs genom det Dubaibaserade kapitalmarknadsbolaget. Ett upplägg som får stark kritik i analysen.

“Fondbolaget har inte vidtagit åtgärder för att skaffa sig en uppsättning av potentiella motparter mot vilka kontraktsförhandling kan ske direkt när det gäller warranterna trots att det i Allra Asset Management (AAM) finns resurser med både gedigen bakgrund, erfarenhet och expertis på derivat (och specifikt gällande warranter). I upphandlingen av exempelvis Natixiswarranten framstår det dessutom som att förfarandet inte skapade någon bra konkurrenssituation. Skälen för det är att flertalet av de tillfrågade motparterna uppgav att de inte kunde ställa pris eller inte alls svarade på förfrågan.”

“AAM borde sannolikt avbrutit upphandlingen och försökt göra om den för att skapa en bättre konkurrenssituation”, är en av slutsatserna som dras.

“Allra använder sig av en långsiktig strategi för att minska exponeringen mot aktiemarknaden som systematiskt bidrar väsentligt negativt till fondernas långsiktiga avkastning. Man använder sig också av komplicerade och dyra instrument för att skapa positiva exponeringar mot olika marknader. I båda fallen ovan skapas exponeringarna via warranter i mycket stor omfattning. Man kan närmast beskriva detta som “att gå över ån efter vatten” – man kunde istället ha investerat en lägre andel i aktier från början och/eller investerat en övervikt av portföljen i de marknader man trodde extra mycket på.

ANNONS

Allra startar ett bolag (ACM) som i praktiken agerar som mellanhand i all handel med warranterna. Allra underlåter samtidigt att hantera den intressekonflikt det innebär att ett koncerninternt bolag som agerar mellanhand erhåller stora intäkter mot bakgrund av beslut som fattas av fonderna/AAM om att investera i dessa warranter.

Allra underlåter vidare att att lägga resurser på att skaffa sig tillgång till de aktörer som skulle kunna agera som direkt motpart till fondbolaget/fonderna. Med tanke på den stora omfattningen av derivathandeln hade det istället varit lämpligt att lägga stora resurser på att skapa en så god konkurrenssituation som möjligt utifrån fondernas perspektiv.

Det finns också exempel på att “best execution” inte har uppnåtts på grund av att man erhållit anbud från väldigt få motparter.

Vissa delar av Allras agerande är i sig själva negativa för fondspararna på ett direkt sätt. När man sammantaget betraktar alla delar av Allras agerande förstärks bilden av att Allra sätter den egna koncernens intressen före fondspararnas intressen”, avslutas den sammanfattade bedömningen i Wassums analys.

Wassum är ett analysföretag som varit verksamma sedan mitten av 1990-talet, och som bland annat utvärderar de stora AP-fondernas kapitalförvaltning på uppdrag av finansdepartementet. Det har också uppdrag för finska och norska staten. Bolaget är specialister på att utvärdera förvaltning av stora kapitalvolymer med tillhörande investeringsstrategier, men har ingen egen kapitalförvaltningsverksamhet.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS