Antalet hackerattacker har globalt ökat med 45 procent de senaste åren. Men svenska företag är dåligt rustade för att hantera problemet. Samtidigt anställs fler digitalchefer än någonsin. Det visar en ny undersökning från KPMG.
Svenska företag sårbara för cyberattacker
Mest läst i kategorin
Innovation och säkerhet står högst på de globala företagens IT-agenda. Det visar undersökningen KPMG & Harvey Nash CIO Survey 2017.
89 procent av de chief information officers, CIO:er, som deltagit i enkäten uppger att de investerar i innovation. Globalt svarar 64 procent att de anpassar sin tekniska strategi mot bakgrund av politisk och ekonomisk oro, jämfört med 62 procent i Sverige.
Det framgår också att antalet företag med digitala strategier ökat med 52 procent på två år. Samtidigt är de ur ett cybersäkerhets-perspektiv sårbarare än någonsin. Bara 21 procent tror att de klarar av att hantera en cyberattack på ett bra sätt. I Sverige är detta ett än större problem då bara 6,5 procent uppger att de klarar det.
Insiderattacker ökar
32 procent av IT-cheferna svarar att de utsatts för cyberattacker senaste två åren, vilket är en ökning med 45 procent jämfört med 2013. Även hotet från insiderattack bedöms ha ökat från 40 till 47 procent senaste året. I Sverige är det hotet dock något mindre. Bara 29 procent rankar det som en stor utmaning.
– Kombinationen av den snabba tekniska utvecklingen och det osäkra politiska och ekonomiska landskapet är en utmaning. Det gör att företag måste satsa mer på digitala frågor och CIO:ers roll blir allt viktigare, eftersom vd och styrelse i högre utsträckning behöver stöd kring digitala strategier, säger Magnus Sjöström, ansvarig för CIO Advisory på KPMG Sverige, i en kommentar.
Allt fler digitalchefer
Samtidigt som CIO:ers roll förändras visar rapporten också att andelen företag som anställt en digitalchef (CDO) ökat med 39 procent på ett år och att efterfrågan på IT-arkitekter stigit med 26 procent sedan 2016. Den mest efterfrågade yrkesgruppen inom IT är dock fortsatt big-data-analytiker. 43 procent uppger att de främst efterfrågar den yrkeskategorin.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.