Realtid

Stefan Edberg anklagas för delaktighet i palatskupp i Case

Stefan Edberg Foto:Case
Stefan Edberg Foto:Case
Sara Johansson
Uppdaterad: 04 nov. 2016Publicerad: 04 nov. 2016

Tennisproffset Stefan Edberg och Arvid Svensson-arvingen Fredrik Svensson stäms på cirka 40,6 miljoner kronor. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan Stefan Edberg lade proffskarriären på hyllan har han istället blivit uppmärksammad som en av ägarna i kapitalförvaltningsbolagen Case Investment, CI, och Case Asset Management, CAM. Fredrik Svensson, arvinge till familjeföretaget AB Arvid Svensson, kom in i kapitalförvaltningsbolagen genom den dåvarande storägaren och dåvarande vd:n Bo Pettersson. I en stämningsansökan framgår det dock att en ägartvist ägt rum i bolagen där Bo Pettersson kastats ut i en så kallad palatskupp.

Stefan Edberg krävs nu solidariskt med Fredrik Svensson på cirka 40,6 miljoner kronor i en stämningsansökan där åtta minoritetsägare står som avsändare. De beskriver i stämningsansökan hur en styrande aktieägarmajoritet i Case Investment någon gång i slutet av 2013 eller i början av 2014 beslutade sig för att "göra sig av med Bo Pettersson och lägga beslag på verksamheten i CAM".

Bildar ett gemensamt ägarbolag

I stämningsansökan beskriver minoritetsägarna även hur Stefan Edberg och Fredrik Svensson tillsammans med de övriga som ingår i aktieägarmajoriteten bildade bolaget Profico Investment och placerade om de gemensamma aktieinnehaven i Case Investment i Profico. Bolaget blev därmed enskilt största ägare i Case Investment med cirka 65,7 procent av aktierna och cirka 69 procent av rösterna. Case Investment kontrollerade i sin tur 87 procent av aktierna i Case Asset Management, vilket gjorde aktiemajoriteten med det gemensamma bolaget Profico till största ägare även i det bolaget.

Enligt stämningsansökan var Stefan Edberg tillsammans med Fredrik Svensson styrelseledamöter i Case Investment när de ingick i gruppen aktieägare som bildade Profico Investment.

De åtta käranden som nu lämnar in stämningsansökan skriver att de inte erbjöds bli aktieägare i Profico Investment.

"Istället önskade den styrande aktieägarmajoriteten i CI att genom Proficio lägga beslag på verksamheten i CAM för egen del. Det är tydligt att en "samspelt ägarkrets" inte skulle innefatta alla aktieägare utan endast vissa utvalda", skriver de åtta aktieägarna i stämningsansökan.

Bud på Case Asset Management

ANNONS

Av stämningsansökan framgår det även att aktieägarmajoriteten innan palatskuppen, ett par veckor efter att bolaget Proficio bildats, lagt ett bud på 32 miljoner kronor "på den tillståndspliktiga verksamheten i Case Asset Management överförd till ett dotteraktiebolag till Case Asset Management".

Styrelsen i CAM besvarade dock inte förvärvserbjudandet då advokat Jan Sjöberg avrådde dem att först överföra verksamheten och därefter avyttra den till CI:s nytillkomna majoritetsägare.

Styrelsen i CI, där Stefan Edberg och Fredrik Svensson var ledamöter, utfärdade då ett ägardirektiv (ett dokument som säger vad ägarna vill med sitt företag) riktat till styrelsen i CAM där man hänvisade till Proficos förvärvserbjudande. Förvärvserbjudandet hade fram till detta hållits hemlig för övriga aktieägare. I ägardirektivet  framgår det att styrelsen kommit fram till att "det skulle vara förmånligt att acceptera förvärvserbjudandet".

Vid CAM:s extrastämma framgår det att ägare representerande 87 procent av rösterna, det vill säga CI, stödjer förvärvet och förloppet dessförinnan. Minoritetsägarna i CAM, sedemera fyra av de aktieägare som står bakom stämingsansökan, röstade emot då de ansåg att köpeskillingen på 32 miljoner kronor inte motsvarade aktiernas verkliga värde utan att den tvärtom "utgjorde ett uppseendeväckande underpris". I ett yttrande från en oberoende expert, Lars Källholm, bekräftas minoritetsägarnas farhågor där experten skriver att "en köpeskilling om 32 miljoner kr var förvånansvärt lågt".

Då minoritetsägarna inte fick något gehör kontaktade de även ytterligare budgivare som uttryckte intresse att förvärva aktierna till en högre köpekilling än 32 miljoner kronor. Stämningsansökan beskriver att efter ytterligare en intern konflikt som resulterade i att CAM-styrelsen ersattes gick försäljningen ändå till Proficio och fullbordades den 6 juni 2015.

Skadan

Minoritetsägarna skriver i stämningsansökan att när köpeskilling utskiftades uppgick den dock endast till 22 miljoner kronor istället för det överenskomna 32 miljoner kronor. Minoritetsägarna tycker vid denna tid fortfarande att CAM är värt 128 miljoner kronor mer, alltså totalt 150 miljoner kronor. Minoritetsägarna anser att de åtminstone tillsammans lidit skada på cirka 40,6 miljoner kronor i och med försäljningen.

Minoritetsägarna har skickat brev till Stefan Edberg och Fredrik Svensson och bett dem att ersätta för skadan plus en ränta som började löpa den 18 maj 2016, men har inte fått något gehör.

ANNONS

Stefan Edberg och Fredrik Svensson har dock svarat på stämningsansökan. Läs bemötandet av anklagelserna klockan 11:45 här på sajten.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]