Realtid

Stark börs lyfte Fjärde AP-fonden

Realtid.se
Uppdaterad: 22 feb. 2018Publicerad: 22 feb. 2018

AP4 redovisar ett resultat på 30,1 miljarder kronor i sitt bokslut – och ökade därmed sitt totala fondkapital till 356,6 miljarder kronor under 2017. Starkt börsår och låga räntor ligger bakom.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

AP4 slog därmed både inkomstindex och det långsiktiga avkastningsmålet. Under året har netto 7,4 miljarder kronor betalats ut till pensionssystemet. Avkastningen uppgick till 9,1 procent efter kostnader (9,2 procent före kostnader).

”Mot bakgrund av den överlag goda utvecklingen på världens aktiemarknader kan AP4 uppvisa ett starkt resultat för 2017. Räntenivåerna har varit i princip oförändrade på extremt låga nivåer och ränteinvesteringar har därför som väntat gett en låg avkastning under 2017. AP4 har under de senaste tio åren i genomsnitt avkastat 7,3 procent per år och sedan starten 2001 6,1 procent per år. Detta överstiger för båda tidsperioderna såväl AP4:s långsiktiga målsättning om 4,5 procent real avkastning per år som utvecklingen för inkomstindex. AP4 har därmed bidragit till stabiliteten i pensionssystemet”, kommenterar Niklas Ekvall, vd för AP4.

AP4:s totala kostnader uppgick till tio procent, medan rörelsens kostnader landade på sex procent och provisionskostnaderna till fyra procent av genomsnittligt förvaltat fondkapital.

Kostnaderna är mycket låga i en internationell jämförelse. Kostnadsnivån var 46 procent lägre än för ett urval jämförbara internationella pensionsfonder i en oberoende undersökning av CEM Benchmarking.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
globala
Spela klippet

Globala skiftet – här är landet som kan bli framtidens jätte

Med en befolkning större än Kinas och en ekonomi som växer i rekordfart kan en ny global jätte vara på väg att utmana den rådande ordningen. I en tid då den ekonomiska världsordningen står inför stora förändringar behåller USA fortfarande sin position som världens största ekonomi – med Kina på en stark andraplats. Men ett […]