Realtid

"Sköter vi inte det här så kuperar vi svansen"

Sara Johansson
Uppdaterad: 27 feb. 2012Publicerad: 27 feb. 2012

Sven Hagströmer om Creades, om skilsmässan från sin parhäst Mats Qviberg, om Roschier-jävet, om sin pojkdröm som uppfyllts och om sina år i branschen. "Fördelen med att vara framgångrik är att man får jobba med väldigt duktiga och roliga människor", säger Sven Hagströmer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Finansmannen Sven Hagströmer har haft en hektisk tid sedan den 16 december 2011 då beslutet om delningen av Öresund klubbades. Realtid.se träffar honom drygt två månader senare, samma dag som hans nya bolag, Creades, noteras på First North.

En minut i nio på onsdagsmorgonen den 22 februari tar Sven Hagströmer och Stefan Charette, bolagets vd, varsitt tag i börsklockans tjocka rep. Exakt klockan nio slår de i klockan och öppnar börsen och därmed också första handelsdagen för Creades-aktien.

Första handeln görs av en Avanza-kund och avslutet görs till kursen 132 kronor.

Någon timme senare sitter vi på Creades kontor på Engelbrektsgatan i Stockholm. Alla flyttkartonger från Öresund är ännu inte uppackade. Sven Hagströmer förklarar att detta egentligen inte är Creades slutdestination utan bara en ‹mellanlandning innan teamet flyttar till permanenta lokaler.

Allt har gått i rasande fart: Öresund-delningen, bolagsbildningen, flytten och nu noteringen. En vecka efter vår intervju är det dags att få den första ägarlistan. Därefter ska valberedningen ta fram ett styrelseförslag och en bolagsstämma välja Creades första ordinarie styrelse.

Det var redan i slutet av augusti förra året som Sven Hagströmer och Mats Qviberg bestämde sig för att gå skilda vägar. Vad som skulle hända med Öresund blev föremål för en hel del diskussioner men till slut valde man att dela på bolaget istället för att montera ned det.

– Annars skulle vi tvinga Öresunds alla aktieägare att tvångsbeskattas bara för att vi skulle gå skilda vägar. Det tyckte vi var helt galet och därför kom vi fram till den här idén istället, säger Sven Hagströmer.

Han återkommer flera gånger till den kritik som han och Mats Qviberg mött och menar att han inte kan förstå den.

ANNONS

– Det får man som straff när man gör det här snyggt och prydligt. Vi ägde ju bara 30 procent av firman, 70 procent var externt, då är det vår förbannade skyldighet att se till at det gjordes snyggt.

– Någonstans har Mats och jag rätt hygglig erfarenhet av sånt här. Vi är ändå huvudägare och kommer vara det även framöver i vardera bolaget. Vi i Creades får nu bevis att det fungerar om det inte fungerar då får vi montera ned detta. Vi har i bolagsordningen att blri det över 10 procent rabatt så blir det inlösen. Sköter vi inte det här så kuperar vi svansen bit för bit.

Han pekar på att båda bolagen nu är noterade och att rabatten har gått ned så att den netto ligger under 10 procent i båda bolagen när det tidigare var nästan det dubbla.

Sven Hagströmer är besviken och förvånad över den skepsis som fanns inför delningen då det var en del aktieägare, motsvarande drygt 7 procent, som valde att inte följa med honom till Creades.

– Därför gick vi ut med två stycken presskommunikéer för att visa att det var stora värden i den här inlösenrätten. Se nu till att ni inte går miste om det – ändå gjorde många det. Nog för att det var lite krångligt men jag kan fortfarande inte se ett bättre sätt att göra det på, säger han.

I dag sitter han vid sitt skrivbord mitt emot vd Stefan Charette på samma sätt som han tidigare satt mitt emot Mats Qviberg under 20 år på Öresund. Och visst saknar han på sätt och vis sin gamla parhäst, erkänner han.

– Det som hände förrförra sommaren var en katastrof men vi har jobbat i 20 år och dessutom väldigt framgångsrikt. Vi har massor av härliga och underbara minnen och det har det varit en fantastisk resa. Det är inget som kan ta ifrån mig.

Han poängerar även att deras samarbete har varit en väldigt bra affär för aktieägarna – trots det som hände i HQ.

ANNONS

Förutom Stefan Charette som även var vd på Öresund fick Sven Hagströmer med sig två av Öresunds investeringsansvariga, Anders Elsell och Erik Törnberg, samt analytikern Daniel Nyhrén, vid delningen.

Sven Hagströmer berättar att det inte var någon dramatik när han fick med sig det nya teamet till Creades. Han ställde helt enkelt frågan: Vilka vill följa med mig?

– Jag kunde ju inte kommendera någon att följa med. Jag blev naturligtvis väldigt glad över de som följde med, säger han.

Sven Hagströmer son, Jonas, tog samtidigt klivet in i firman. Trots att han valt att gå i sin fars fotspår var båda noga med att han skulle starta sin egna karriär innan för att inte åka snålskjuts.

– På Keystone advisors höll Jonas under fem år på med exakt det som vi håller på med, men på rådgivarsidan, och det har han gjort väldigt bra. Som du förstår så kollade jag upp det. När Creades bildades behövde vi förstärkning. Men han sitter längst ned i hiearkin och får börja från början.

Creades har i dag bara en anställd kvinna, vilket Sven Hagströmer, som även är ititiativtagare till stiftelsen Allbright som jobbar för att få in fler kvinnor i bolagsledningarna, är missnöjd med. Han hade gärna sett att någon av de två kvinnor som jobbade i Öresund visat ett intresse att följa med honom.

Sven Hagströmer kommer arbeta som han gjorde i Öresund som aktiv ordförande där han sitter tillsammans med hela teamet på kontoret.

Creades har 13 portföljbolag där Avanza är det största med en andel på 28,2 procent och Carnegie näst störst med 12,5 procents andel av portföljen. Han erkänner att det finns en risk med att Avanza tar så pass stor plats i portföljen.

ANNONS

– Om Avanza går dåligt så är det ju ett sänke för portföljen i övrigt. Det är bara att erkänna att det är en avvägning att det finns den delen av kroppen (han håller för hjärtat) och den delen av kroppen (han pekar mot huvudet) när det är något som jag har varit med och startat.

– Hjärnan har dock prioritet, tillägger han.

Det märks tydligt att Avanza ligger honom varmt om hjärtat. Han skapade internetbanken för 13 år sedan och menar att det är det snabbast växande bolaget i sin bransch. Även om Avanza-aktien ligger en bra bit under all-time-high så går bolaget bra och ökar sina marknadsandelar. Avanza är helt klart det som han är mest nöjd med under sina år på finansbranschen, medger han.

Creades äger delar av Carnegie tillsammans med Öresund. Men Sven Hagströmer ser inte detta som ett långsiktigt ägande. Han menar att det inte är bra att vara ägare till två delvis konkurrerande bolag. Dessutom är det inte bra att ha för hög koncentration i finansbranschen, menar han.

– Vi har inte frivilligt köpt in oss där utan det var en del av lösningen av hela HQ-krisen. Vi försöker vara aktiva och driva på för att det ska bli ett effektivt bolag och att det blir ordentligt lönsamt. Vi sitter inte med i styrelsen utan gör det utifrån vårt ägande. Vi tror att det finns många möjligheter att effektivisera bolaget.

Öresund med Sven Hagströmer stod även mitt i turbulensen kring HQ, fondkommissionären och senare banken som han själv startade tillsammans med Mats Qviberg och som sensommaren 2010 kraschade när Finansinspektionen drog in tillstånden.

Sven Hagströmer har aldrig anklagats för kraschen eftersom han lämnade bolaget långt tidigare för att starta Avanza, men eftersom han var ordförande i HQ:s huvudägare, Öresund, så ledde han försöken att rädda HQ.

I samband med att detta skedde kontaktade Sven Hagströmer Roschier-advokaten Axel Calissendorff för att utreda konsekvenserna av HQ-krachen som rådgivare åt holdingbolaget Biovestor. Vad Hagströmer inte visste var att Roschier kort därefter accepterade uppdraget för HQ:s räkning att utreda möjligheterna att begära skadestånd av den tidigare ledningen och styrelsen. I uppdraget ingick även att kräva tillbaka tidigare vinstutbetalningar från HQ, bland annat till Öresund.

ANNONS

Sven Hagströmer anmälde Axel Calissendorff och Roschier till Advokatsamfundets disciplinnämnd där de sedermera fälldes. Han har i efterhand fått en ursäkt från Roschier-kollegan Claes Lundblad som driver HQ-ärendet.

– Han medgav det som disciplinnämnden sa och att det här var ett stort misstag samtidigt som han bad så mycket om ursäkt för att det hade ställt till det för mig. Det fanns ingen förklaring. De säger att de läste om jävet i tidningen och inte visste det själva, det var det svaret som jag fick.

Hagströmer har fortfarande inte träffat Axel Calissendorff men är nyfiken att få veta vad som egentligen hände.

– Någon gång skulle det vara intressant att få veta vad som egentligen hände. Jag menar att varje advokat har ju alltid en jävsprövning på byrån, det är en självklarhet. Det var inte så roligt att mitt i det här som har svidit så mycket med hela affären, att som lök på laxen det här kommer – att man inte kan lita på en advokat, säger han och fortsätter:

– Det var princip som att jag låg i en psykologsoffa och berättade utifrån vad jag hade sett och så sitter de och är motparter samtidigt.

Sven Hagströmer som i år fyller 69 år har inga planer på att gå i pension.

Hur länge kommer du vara i action?

– Så länge det är kul. Hade inte HQ hänt så kanske jag hade dragit ned lite. Men det kräver ändå en del att starta nytt. Mina jämnåriga lever nästan allihopa ett helt annat liv än vad jag gör. Men jag tycker att det här är jätteroligt och det är inte kroppsarbete vi talar om. Jag tror också att det är nyttigt för hjärnan, säger han.

ANNONS

Han berättar även att han förra året uppfyllde en pojkdröm – att bli pilot. Dels var det som sagt en pojkdröm men det var även ett sätt att fly från verkligheten och ”lyfta blicken från det dagliga”.

Han får även extra mycket energi på Creades där samtliga är yngre än honom.

– Fördelen med att vara framgångrik är att man får jobba med väldigt duktiga och roliga människor. Eller det kanske är tvärtom?, säger han och tillägger:

– Det är enormt roligt att varje dag gå till jobbet.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]