Annons

Annons

Skadestånd efter lång väntan på rättvisa

Bilskoleföretagarna Mattias Jansson och Greger Thorsén fick vänta över fem år på att Västmanlands tingsrätt skulle lösa deras tvist. Nu får de 50.000 kronor i skadestånd av staten.

Det är en kränkning av Europakonventionen, konstaterar Stockholm tingsrätt och därför döms staten till att betala ett skadestånd på 50.000 kronor till var och en.

JK som företräder staten i målet, ansåg också att handläggningstiden var en kränkning av rätten till rättegång inom skälig tid enligt Europakonventionen men menade att parterna skulle få ett lägre skadestånd på 25.000 kronor.

Anmäl dig till Realtid.ses Nyhetsbrev Juridik.

Annons

Annons

Det började år 2002 då bilskoleföretagarna Mattias Jansson och Greger Thorsén hamnade i tvist med varandra på grund av ett samarbetsavtal vände de sig till domstol. Likt en frisörer hyr en stol i salong så hyrde Greger in sig i Mattias Janssons trafikskola. Jansson ansåg att han inte fick tillräckligt betalt och en process inleddes.

Hur mycket pengar handlade det om från början?

– 250.000 mellan 300.000 kronor, säger Mattias Jansson till Realtid.se.

Efter fem år och fyra månader hade Västmanlands tingsrätt ännu inte prövat målet.

– Självklart var jag ruggigt besviken Försöker man som privatperson göra något olagligt mot staten agerar de blixtsnabbt men när staten gör något mot oss vanliga knektar händer ingenting, säger Mattias Jansson.

I mars 2008 gjorde de två upp i godo. Under tiden hade de dragit på sig konsultationskostnader utan att få någon hjälp med att lösa tvisten. I januari 2009 gick de två ihop och tillsammans med Centrum för rättvisa begärde de 75.000 kronor i skadestånd då de väntat för länge på rättegång.

– Det var Centrum för rättvisa som kontaktade oss. Jag minns inte vilket år det var. Det är klart att man var lite skeptisk först men det har ju gått bra.

Mattias Jansson jurist på Intrum Justitia uppmanade Mattias att själv ringa till domstolen och ligga på så att processen skulle gå fortare.

– Greger ringde också. Men det hjälpte inte heller. Någon förklaring till varför det tog så lång tid har vi inte fått, bara ett konstaterande att handläggningstiden varit för lång.

Mattias Jansson har fortsatt att driva sin trafikskola, då som nu i Ludvika och Fagersta.

Hur känns det nu?

– Det är en slags upprättelse men tänk om en vuxen lovar ett barn någonting och inte håller det, så lovar man igen och igen men inte håller sitt löfte – vilken tilltro har sedan barnet till vuxna? Det är samma sak med rättssystemet. Jag har ingen tilltro till det längre.

Dagens dom är främst en upprättelse för de drabbade, anser Anna Rogalska Hedlund, jurist vid Centrum för rättvisa samt ombud i målet tillsammans med Clarence Crafoord.

– Dessutom är den principiellt viktig för alla enskilda som drabbas av oskäliga väntetider i rättsväsendet. Det handlar om tusentals fall varje år.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons