Alma Property Partners gör en första stängning till sin fond med 775 miljoner kronor i åtaganden från fyra nordiska institutioner. Sannolikt är att ett flertal utomnordiska aktörer kommer in till nästa runda, säger bolagets vd Simon de Château.
Siktar på två miljarder kronor
Mest läst i kategorin
Fastighetsbolaget Alma Property Partners har tecknat avtal för ett andra förvärv till sin första fond och väntas komma i land med ytterligare ett par i april. Det säger vd Simon de Château till Realtid.se i ett samtal om första stängningen av bolagets opportunistiska nordiska fond.
Alma har tagit in 775 miljoner kronor till fonden.
– Vi har tecknat avtal om ytterligare ett förvärv som vi dock inte tillträtt än och därför inte offentliggjort och sedan har vi några som sannolikt kommer tecknas under april, säger de Château.
Hittills har Alma Property Partners gjort ett officiellt förvärv, då 53 lägenheter i Köpenhamn och Lyngby köptes med kapital från grundarna och ett antal privata investerare.
Inom 12 månader hoppas Alma Property Partners ta in 2 miljarder kronor till fonden och intresse finns.
– Det finns ett stort intresse men man måste ha respekt för kapitalanskaffningsprocessen också, säger han.
Det är fyra institutionella investerare från Norden som gått in med de första pengarna men de Château avböjer att avslöja vilka aktörer det rör sig om. Men troligt är att andra tillkommer till investerarbasen framöver.
– Det kommer sannolikt bli andra som "committar" till fonden utöver de här fyra institutionerna. Vi har kontakt med både nordiska och globala investerare, säger de Château till Realtid.se.
Bolagets fond har hela Norden som inriktning men flertalet investeringar blir i Sverige på grund av marknadens storlek och faktum att Alma har sin bas i Stockholm och därmed bäst förutsättningar att göra affärer på hemmamarknaden.
Den nordiska marknaden har enligt ett flertal fastighetsrådgivare blivit mer attraktiv för utländska storinvesterare. Senast kom det en rapport från Cushman & Wakefield där det framkom att tyska investerare samt en mängd från utanför
Europa bidragit mest till en stigande transaktionsnivå. Samma utveckling ser de Château också.
– Det finns ett väldigt stort intresse att få exponering mot norden, både direkt och genom fastighetsfonder. Norden är dels en stabil marknad och har bra tillväxt och har historiskt sett varit en bra investering för många. Dessutom är det en likvid och transparent marknad och det är viktigt för globala investerare, säger han.
Eftersom bolaget har mandat att göra både stora och små investeringar så finn inget särskilt mål för hur många affärer ska göra inom den första fonden.