Marknader Kommentar

Så här får du en 100-bagger (det är enkelt)

Per H Börjesson förklarar listbytet till Pepmarket.Per H Börjesson förklarar listbytet till Pepmarket.
Per H Börjesson.
Publicerad
Uppdaterad

De flesta aktieplacerare drömmer om att ha placeringar som ger fantastiska avkastningar. Boken ”100 Baggers” av Christopher Mayer beskriver ett antal sådana placeringar och vad som karakteriserar denna typ av aktier. Några gemensamma drag är tillväxt och mer tillväxt, ökande P/E-tal, mur runt intäkterna och att bolagen drivs av grundare som är stora ägare.  Men egentligen är det enkelt. Köp bra bolag och behåll dem. Länge. Det skriver Spiltans vd Per H Börjesson i en gästkrönika.

Realtid.se

Spiltan Invest startade som en aktieklubb 1986 och en aktie kostade då 2,50 kronor. De första tio åren var vi glada amatörer och även efter att vi började arbeta heltid med aktier har vi gjort många misstag. Men att aktien i dag kostar runt 250 kronor och är en 100-bagger beror till stor del på att vi har haft två 100-baggers i vår portfölj: Spiltan Fonder och Paradox Interactive. Dessa två bolag står i dagsläget för 60 procent av vårt substansvärde.

Spiltan Invest startade Spiltan Fonder 2002 för att svenska fondsparare skulle ha ett bättre alternativ och med mottot att enkelt är effektivt. Även om de första två fonderna slog sina jämförelseindex tog det sju år innan bolaget blev lönsamt och Spiltan Invest fick stoppa in ytterligare kapital fyra gånger under de första åren. En anledning till den framgångsrika förvaltningen var att medgrundare Erik Brändström redan från början tog in Nibe i Aktiefond Stabil. Bolaget är en 100-bagger i fonden och har kunnat leverera en fantastisk avkastning med sina värmepumpar, som ligger helt rätt i tiden när alla skall spara energi. Nibe har också kunnat höja priserna tack vare att de har en riktigt bra produkt, samt en vd och grundare som hela tiden varit en stor aktieägare.

En annan 100-bagger i Spiltan Fonder är Fortnox som förvaltare Pär Andersson upptäckte när vi startade Aktiefond Småland. Fortnox var tidiga med att utnyttja internet för att distribuera sin mjukvara för bokföring och när företag väl blivit kunder var det svårt att byta programvara, även om Fortnox höjde priserna. Notera också att Erik och Pär fortfarande har Nibe och Fortnox i sina respektive fonder och inte sålt av hela innehaven även om de gjort omplaceringar i bolagen under åren.

Annons

Spiltan Invest kom i kontakt med Paradox Interactive när vår första Investment Manager, Håkan Sjunnesson, skrev personliga brev till ett antal bolag som verkade intressanta. Han fick kontakt med bolaget och när de fick problem med en kund som inte betalade i tid kunde Spiltan Invest köpa 30 procent av bolaget. Trenden att ladda ner dataspel via internet, i stället för att köpa inplastade boxar i en lokal affär, hade precis inletts. Detta har Paradox utnyttjat genom att få allt fler superfans som kan spela deras historiska strategispel, oavsett var de befinner sig i världen. Samtidigt har dataspel hela tiden varit en tillväxtbransch – i dag är branschen faktiskt större än film och musik tillsammans. Men den viktigaste framgångsfaktorn för Spiltan Invest är att vi har vågat ha kvar en så stor andel av Paradox Interactive i vår portfölj. Som mest stod bolaget för 75 procent av vår substans och vi har vid ett antal tillfällen sålt mindre delar av vårt innehav. Men vi har varit noga med att aldrig sälja hela innehavet.

När jag nyligen gick igenom alla mina gamla papper i samband med att Spiltan Invest flyttade sitt kontor hittade jag en gammal tidningsartikel med budskapet att nu var det dags att sälja Nibe. Då var börsvärdet 7 miljarder och i dag är börsvärdet 200 miljarder. På samma sätt har många sagt att Fortnox alltid varit för högt värderat för att vara köpvärt.

Den vanligaste frågan om Spiltan Invest är hur vi kan ha så stor andel i ett riskfyllt dataspelsbolag. 2001 sålde jag några Spiltanaktier till en vän för 6 kronor. Första gången vi handlade Spiltan-aktien 2003 var kursen 2,70 kronor. Under många år klagade vännen på den dåliga kursutvecklingen men i dag är han tacksam för att han inte sålde några aktier under den tid då aktien bara handlades en gång i månaden.

Annons

Hur många är det inte som under de senaste 20 åren har varit aktieägare i Nibe, Fortnox, Paradox eller Spiltan Invest och sålt hela sina innehav? Om man sålt en aktie för att den är för dyr är det svårt att köpa tillbaka den när den stigit ännu mer. Så tricket med att få 100-baggers i portföljen är att behålla bra bolag länge, även om de verkar vara dyra eller får en kortsiktig motgång.

Per H Börjesson
Vd Spiltan Invest

Fotnot: Spiltan Invests tredje största innehav är Teqnion, noterat på First North. Vi köpte aktier redan när bolaget var onoterat. I dag har bolaget blivit en 10-bagger för Spiltan. Senaste halvåret har det dock varit en rad artiklar där bolaget fått säljrekommendationer, eftersom Teqnion är så högt värderat jämfört med andra serieförvärvare. En anledning till att bolaget är populärt är att författaren Mayer (se ovan) upptäckt bolaget och köpt Teqnion-aktier i sin fond. Visst är det lockande att sälja Teqnion-aktier men tänk om Mayer får rätt i att bolaget kan vara en 100-bagger?

Annons

Annons