Fjärde AP-fonden ryktas vara på väg att lägga vantarna på AMF:s aktier i Rikshem och därmed bli helägare av bolaget. Men fondens vd, Mats Andersson, svarar kryptiskt om ett eventuellt förvärv. "Du är säkert smart nog att lista ut ungefär vart vi är på väg".
Rykte: AP4 kan ta över hela Rikshem
Mest läst i kategorin
Realtid.se har tidigare berättat om den ägardialog som förs mellan AMF och Fjärde AP-fonden (AP4) på grund av oenighet om Rikshems framtid efter att KPMG levererat en kritisk granskningsrapport om fastighetsbolaget.
Det har gjorts klart att en försäljning av AMF:s andel är en tänkbar utgång av ägardialogen. Nu rapporterar tidningen Fastighetsvärlden, med hänvisning till flera obekräftade källor, att AP4 kan vara villig att ta över hela ägarskapet av Rikshem.
Köpet skulle innebära en affär i 16 miljardersklassen, utifrån en värdering av Rikshem till 32 miljarder kronor. Men AP4:s vd, Mats Andersson, vill inte direkt bekräfta huruvida ryktena stämmer.
– Det kan jag inte kommentera. Men du är säkert smart nog att lista ut ungefär vart vi är på väg, säger han till Realtid.se.
Hur ser du på förutsättningarna för att fortsatt äga bolaget tillsammans med AMF givet stridigheterna som har framkommit?
– Jag tror inte att du behöver ha någon kommentar av mig. Det pusslet kan du nog lägga själv. De har varit väldigt tydliga med vad de anser och tycker och vad vi anser och tycker.
AMF har avböjt att kommentera en förestående affär.
– Det vore oklokt av mig att diskutera kommentera ett eventuellt förhandlingsalternativ, sade kapitalförvaltningschefen Peder Hasslev till Realtid.se tidigare i dag.
AP4 är känd för sin profilering inom hållbarhetsfrågor. En del i oenigheten mellan AMF och AP4 gäller huruvida Rikshems vd skulle få fortsatt förtroende efter granskningsrapporten. Den visade bland annat att vd:n flera gånger attesterat vice vd:ns representationsutgifter fastän vd:n själv deltagit vid representationen och att kommunföreträdare fått förmåner till ett inte "obetydligt värde".
Till skillnad från AMF vill AP4 inte byta ut vd:n. Mats Andersson ser ingen konflikt mellan det och hållbarhetsstrategin.
– Jag tror att man gör fel i de flesta företag, inklusive Rikshem, med jämna mellanrum och att det är sådana som har kommit fram nu. Tittar man på beloppen det handlar om tror jag att det viktiga är att det kommer fram. Sedan får man rätta till det. Det handlar inte om några stora belopp, säger han.
– Därmed ska man inte ursäkta dåliga regler eller dålig regelefterlevnad. Det är ett ansvar som vilar på styrelse och ledning, men jag är helt säker på att man kan ta tag i de bitarna ganska fort.
Andersson påpekar att Rikshem bidrar positivt till hållbarhetsarbete på många sätt och att han räknar med att problemen i bolaget ska åtgärdas.
– Rikshem passar väl in i Fjärde AP-fondens arbete med hållbarhet. De renoveringar Rikshem gör innebär att klimatpåverkan minskar. Genom att arbeta med trä vid nyproduktion kan vi ta ytterligare steg för att driva hållbarhet och klimatfrågan. Vi är övertygade att de brister som utredningen visar på kommer att åtgärdas med hög prioritet. Rikshem är ett bra sätt att ta hand om våra utmaningar som långsiktig engagerad ägare.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.