Realtid

"Robotskatt är en bisarr idé"

Richard Lightbound och Peter Lidblom. Foto: Pressbilder
admin
admin
Uppdaterad: 20 mars 2017Publicerad: 20 mars 2017

ETF Securities och amerikanska Robo Global lanserar en börshandlad fond med robotbolag som underliggande tillgång. Båda ser stor tillväxtpotential i robotik-sektorn – men sågar idén om robotbeskattning: "Det är bisarrt att beskatta något som driver produktivitet."

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

ETF-leverantören ETF Securities startade 2003 och var först med att introducera en börshandlad guldfond, en så kallad ETC (Exchange Traded Commodity). Sedan tre år tillbaka har bolaget dock breddat sin portfölj.

– Vi insåg att vi var allt för exponerade mot enbart "commodities". Det fungerade bra i tio år – vi gick från noll till 34 miljarder dollar i tillgångar. Men 2013 insåg vi att vi behövde deversifiera vårt erbjudande. Så vi öppnade upp vår infrastruktur för att skapa ETF:er för en större publik, berättar Peter Lidbom, Nordenchef för Londonbaserade ETF Securities, när Realtid.se träffar honom på Nobis hotel i centrala Stockholm.

Nu foksuerar bolaget på att hitta mer nischade börshandlade fonder, då de byggt upp ett stort utbud av breda ETF:er som följer börsindex som S&P500. De har sedan tidigare bland annat skapat en smalare börshandlad fond med enbart kinesiska bolag och en annan med amerikanska infrastrukturbolag.

Tar allt fler marknadsandelar

I samarbete med Robo Global lanserar de nu även en börshandlad fond med bolag inom robotik och automatisering som underliggande tillgång. USA-baserade Robo Global har kontor i Boston och Dallas och startade 2013 ett börsindex som följer den globala robotik- och automatiserings-marknaden. I indexet ingår över 80 olika aktier i 15 länder.

– För några år sedan såg vi hur robotik-teknologi flyttade från tillverkningsindustrin in i den bredare ekonomin; Allt från hälsovård till jordbruk, drönare och 3D-skrivare. Men i marknaden fanns det varken fonder, ETF:er, index eller ens några klassificeringssystem för att förstå vilka bolag som finns inom robotik och automatisering, säger Robo Globals vd Richard Lightbound till Realtid.se.

"Inte riktig robotik"

Bolaget är bara intresserat av företag som sysslar med robotteknik som kan "förnimma sin omgivning, processa information och agera". De har helt valt bort företag som bygger automatiserad mjukvara, eftersom det inte är "riktig robotik", enligt vd:n.

ANNONS

– Maskininlärning och artificiell intelligens är däremot viktiga komponenter i leverantörskedjan, säger Richard Lightbound.

Han ser stor tillväxtpotential i sektorn eftersom AI-teknologin utvecklats snabbt de senaste tio åren. De stora globala demografiska utmaningarna föder också ett stort behov av robotik. I exempelvis Japan saknas mycket äldre- och sjukvårdspersonal för att ta hand om den stora åldrande befolkningen.

– Det finns generellt för få resurser inom sjukvården, vilket kräver att många processer automatiseras. Vi behöver smarta maskiner som hjälper kirurger och avancerad artificiell intelligens för att diagnostisera patienter. I USA finns det redan robotar som hämtar mediciner från patienters rum så att sjuksköterskor slipper det, säger Richard Lightbound och fortsätter:

– Det finns också ett växande behov av automatiserade produkter för jordbruket. På senaste Davos-mötet låg frågor kring hur vi ökar produktion och tillväxt högst upp på agendan och för att nå dit lyftes robotik och automatisering fram som viktiga verktyg.

Ser du några risker med att investera i robotik?

– Jag tror att det beror på hur du investerar. Man måste vara noggrann när man väljer bolag och nya regleringar kan bromsa tillväxten. Men på lång sikt ser vi stor potential i sektorn, säger Lightbound som dock betonar att det är viktigt att investera i ett brett spektrum av robotikbolag för att sprida riskerna. Men han är tydlig med att sektorn inte är någon smal nisch längre. Teknologin kommer att påverka alla branscher.

– De största riskerna för somliga investerare är att säga att "ja, det här är en nisch och det kommer att ske en utveckling i framtiden, så jag väntar och ser", säger Lightbound.

"Dålig idé"

ANNONS

En del forskare tror att robotar leder till ökad arbetslöshet och allt fler förespråkar robotskatt för att inte urholka skattebasen. EU-parlamentet röstade nyligen nej till ett sådant förslag, men debatten fortgår.

Richard Lightbound tycker att robotbeskattning är en genuint dålig idé.

– Automatisering kommer att vara bra för och effektivisera samhället. Liksom andra teknikrevolutionen leder det till förändringar som vi måste anpassa oss till. Men det kommer inte att innebära ökad arbetslöshet och idén om att beskatta något som driver produktivitet tycker jag är bisarr. Så jag tror inte att den blir verklighet.

Han tror tvärtom att automatiseringen kan öka den globala sysselsättningen.

– Det finns ingen fabrik som inte har några anställda. Någon måste bygga dessa maskiner, upprätthålla deras funktioner och serva dem. De här maskinerna klarar sig inte på egen hand. Tittar vi på några av de riktigt avancerade industrierna, till exempel elbilstillverkaren Tesla, så ser vi att de har ett enormt stort antal anställda.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]