Finans Nyhet

Polisutredning mot Bringwell nedlagd

Publicerad
Uppdaterad

Läkemedelsverket polisanmälde börsnoterade hälsokostkoncernen Bringwells dotterbolag. Bolagets advokat visade på alternativa orsaker. Nu läggs utredningen ned.

Olle Blomkvist

Det blev stort rabalder förra året när Läkemedelsverket larmade att kosttillskottet Fortodol innehöll en läkemedelssubstans, nimesulid. Verket polisanmälde börsnoterade Bringwells dotterbolag Hela Pharma.

I Läkemedelsverkets pressmedelande förra året skrev man att det örtbaserade kosttillskottet misstänktes ligga bakom nio fall av leversvikt i Sverige och Norge – två med dödlig utgång.

Läkemedelsverket hade i två av nio analyserade burkar från olika batcher, hittat den förbjudna läkemedelssubstansen nimesulid, som inte är tillåten i Sverige.

Annons

I andra EU-länder är nimesulid tillåten för kortare tids användning.

Enligt Hela Pharma ska Fortodol innehålla gurkmeja och fenylalanin – och inget mera. Gurkmeja uppges ha antiinflamamtorisk och leverskyddande effekt.

Hur den toxiska molekylen nimesulid hamnade där var oklart. Ingredienserna importerades från Indien till USA, där produkten producerades.

Annons

Läkemedelsverket meddelade: ”De som tar Fortodol ska omedelbart sluta”.

Hela Pharma tvingades dra tillbaka Fortodol.

–I och med att produkten hade en osäkerhet las produktionen ned och allting drogs in eftersom vi inte kunde garantera säkerheten, säger Per-Åke Claesson, försäljningschef på Hela Pharma, till Realtid.se.

Annons

– Vi vet inte om orsaken låg hos underleverantören till den amerikanska huvudmannen eller hos huvudmannen.

Efter det flyttade Hela Pharma produktionen av Fortodol till sin fabrik i Helsingborg och bytte underleverantör. Fortodol relanserades i juni 2009, och har inte fått några nya anmärkningar.

Efter Läkemedelsverkets polisanmälan förra året kopplade Hela Pharma in advokat Robert Teklic på advokatbyrån Teklic & Co i Malmö, som sammanställde en rapport som Realtid.se tagit del av. Rappporten visar på alternativa orsaker till både dödsfallen och fallen av leversvikt.

De två som dog och de som drabbades av leversvikt åt flera receptbelagda mediciner där leversvikt i vissa fall är en möjlig biverkning.

De två som avled gick på tung medicinering; den ene, en 69-årig man, Nexium, Ezetrol, Lipitor och Aprovel. Obduktionen visade att levern i det närmaste var som en skrumplever.

Robert Teklic påpekar i sin rapport att ”patienten har intagit läkemedel som är kända för att ha negativ leverpåverkan”. Vidare uppger han att patienten upphörde med Fortodol en månad innan symptomen började.

Teklic citerar det regionala biverkningscentrumet, RBC, som uppgett att Ezetrol och Lipitor var sannolik orsak till dödsfallet, medan Fortodol var möjlig orsak.

Den andre som avled, en 77-årig man, gick på OxyContin, OxyNorm, Panodil, Madopark, Movicol, Cilaxoral, Laktulos, Calcichew-D3 och Alenat.

Enligt Robert Teklic har även 77-åringen intagit receptbelagda mediciner som kan ge leverpåverkan. ”Av patientjournalen framgår avslutningsvis att den aktuella läkaren anser att patienten avlidit i en akut leversvikt av okänd anledning”.

Obduktionen gav inte heller något svar på vad som orsakade den akuta leversvikten.

Nu har åklagaren beslutat lägga ned förundersökningen. Det var kammaråklagare Karin Lundström-Kron i Skövde som ledde förundersökningen.

Hon skriver i sitt beslut: ”På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott”.

Realtid.se har inte lyckats nå Karin Lundström-Kron för en kommentar.

Vilken är din reaktion att åklagaren lägger ned förundersökningen mot Hela Pharma?

–Ja, det har hon väl goda skäl att göra. Jag har egentligen inga synpunkter på den juridiska hanteringen av detta ärende, men så mycket kan jag säga att Hela Pharma var väl egentligen ett offer de också, säger Lennart Forslund, läkare och ansvarig för medicinsk information på Läkemedelsverket, till Realtid.se.

–Hela Pharma var ju inte tillverkare utan importör, det var inte de som spetsat den med nimesulid. Och mitt intresse svalnade när vi fått bort produkten från marknaden, säger Lennart Forslund.

Hela Pharma svarade i en egen utredning att den avlidne 69-åringen var satt på Nexium, Ezetrol, Lipitor och Aprovel. Och RBC nämnde Ezetrol och Lipitor var sannolik orsak till dödsfallet. Din kommentar?

–Inget av de där, möjligen Lipitor, kan ge levereffekter. Men det är inte känt att det ger så allvarliga levereffekter som nimesulid gör.

Borde ni polisanmält Lipitor-tillverkaren Pfizer som alternativt ansvarig?

–Nä, nu förstår jag över huvud taget inte frågan. Läkemedel kan man dö av, höll jag på att säga. Både på grund av och trots. Men det är värre med något som ett kosttillskott som man köper i god tro, det är det som är grejen här.

Och något av läkemedlen lett till dödsfallet – borde det ha utretts?

–Det finns många läkemedel som dödar människor.

Men då hade det inte varit kriminellt?

–Nej, det är det aldrig. Vore det det, så skulle vi inte ha ett enda läkemedel på marknaden, säger Lennart Forslund på Läkemedelsverket.

På Hela Pharma i Falköping är det lite andra tongångar.

Hur regerade du när du hörde att förundersökningen las ned?

–Det var väldigt positivt. Det stämde helt med den bild som vi själva har. Anledningen till att polisanmälan gjordes från Läkemedelsverket, är på grund av att enligt deras rutiner är de alltid skyldiga att anmäla till polisen i den här typen av ärenden, säger Per-Åke Claesson på Hela Pharma.

Är du besviken att åklagaren inte tittade förutsättningslöst på om det fanns alternativa förklaringar till dödsfallen?

–Ja, visst är det så, säger Per-Åke Claesson, som också ser den nedlagda förundersökningen som ett bakslag för Läkemedelsverket.

Annons