Realtid

Peter Benson plockar partner från ABG

administrator
administrator
Uppdaterad: 27 nov. 2007Publicerad: 27 nov. 2007

Prisbelönta ekonomijournalisten Peter Benson slutar som chefredaktör. Istället startar han ett förvaltningsbolag med Patrick Clase, analytiker på ABG Sundal Collier.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Snacket går i finansvärldskretsar. Peter Benson ska lämna sitt arbete som chefredaktör på Börsveckan och Placera.nu.

Nästa år sparkar han i gång ett förvaltningsbolag. Vem som ska bli hans kollega har varit inofficiellt tills nu.

– Det är inte ute på hans jobb ännu, så jag kan inte avslöja hans namn. Hans chef vet om det men inte hans kollegor. Inom ett par dagar ska det vara offentligt. Det ska gå ut internt först innan vi kan säga något, sa Peter Benson till Realtid.se i torsdags.

Nu kan Realtid.se avslöja att det rör sig om Patrick Clase, aktieanalytiker på analyshuset ABG Sundal Collier.

ABG Sundal Collier rekryterade Patrick Clase 2004, samtidigt som Jacob Wall, till ABG:s analysteam. Då kom de båda närmast från Alfred Berg. Clase blev då också partner i ABG/MT-ML.

Det nya företaget kommer i gång i vår. Konceptet är ett investmentbolag som huvudsakligen kommer att investera i börsbolag.

Bland finansiärerna finns Martin Bjäringer och Carl Roswall, kända från Protect Data-dealen. Unibet-satsarna Peter Lindell och Staffan Persson är också med och finansierar. I runda slängar 250-500 miljoner kronor ska satsas i det nya förvaltningsbolaget.

Realtid.se har pratat med Peter Benson, som tidigare var stjärnreporter på Dagens Industri och fick Stora journalistpriset 2001.

ANNONS

Du startar ett förvaltningsbolag. Berätta!

– Vi är två stycken som bildar ett litet bolag. Vi kommer att få kapital från lite olika grupper av ägare. Meningen är att vi ska förvalta kapitalet. I princip har vi fått fritt mandat från svenska småbolag.

Vem blir din kompanjon i det nya bolaget?

– Kollegan jag ska arbeta med heter Patrick Clase och jobbar idag som analytiker på ABG.

Vad innebär detta för ditt arbete på Börsveckan och Placera.nu?

– Tyvärr innebär det att jag måste sluta här. Det är inte precis något som jag önskat mig men det här nya känns lite för bra för att tacka nej till. Ni letar jag efter en eller två ersättare som kan ta över mitt chefredaktörsskap på Börsveckan och Placera.nu. Även om jag i praktiken jobbat mest med Börsveckan. Jag är kvar ett antal månader till. Det är viktigt för mig att lämna ett schysst bord efter mig. Vad gäller Börsveckan är processen att hitat en ersättare precis påbörjad.

Kommer du att ge dig in i några andra nya projekt?

– Nej, det blir för stressigt. Det här räcker bra.

ANNONS

Vilka erfarenheter tar du med dig från Börsveckan?

– Om vi tar Börsveckan så får man lära sig att vara väldigt mycket en generalist. Vi går igenom kanske 400 bolag per år och för att bedöma dessa bolag måste man vara en fruktansvärd generalist. Det är ju inte som att vara på en mäklarfirma där man är specialist på en enda bransch.

– Man får en bra överblick. Just helikopterperspektivet tror jag man har nytta av. Man lär sig hur svårt och hur kul det kan vara att försöka bygga upp någonting. Att vara chef för en organisation är inte min starka sida. Man ska inte bli för splittrad, blir man det måste man välja. Att titta på bolag är trots allt det roligaste.

Sven Hagströmer och Mats Qvibergs Öresund
har nämnts som en förebild.

– Det är en förebild, absolut. En förebild såtillvida att de lyckats kombinera sunt, långsiktigt tänkande med att vara snabbfotade och opportunistiska. Jag gillar företeelsen investmentbolag. Öresund har visat att det går att vara ett investmentbolag utan att drivas av maktambitioner eller maximala löner.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]