Finans Nyhet

Pepins vd: ”Viktigt steg i vår delägar-revolution”

Pepins vd Julia Reuszner. Foto: Pepins
Publicerad

P2P-bolaget Pepins – som låter privatpersoner investera i tillväxtbolag –  stängde på torsdagen en emissionsrunda efter att ha fått in 100 miljoner kronor på en vecka. ”Det är ett stort och viktig steg för oss, för att sprida delägarrevolutionen där alla ska med”, säger vd:n Julia Reuszner till Realtid.

På en extra bolagsstämma 1 november gjorde Pepins styrelse tummen upp till att – på den egna P2P-plattformen – genomföra två riktade nyemissioner på 100 miljoner kronor. På torsdagen den 16 november öppnades rundan och investeringarna haglade in direkt. Och på torsdagen en vecka senare stängdes den. 100 miljoner var i hamn.

– Det gick snabbare än förväntat. Vi gick live mot allmänheten i torsdags eftermiddag förra veckan och redan dagen efter på fredagen fick vi dra ned maximalbeloppet på 500.000 till 21.600 kronor, berättar Julia Reuszner för Realtid.se när vi når henne på telefon.

Vad beror framgången på?

Annons

– Folk är redo för detta och ser nyttan med något som precis håller på att ta fart. Vi dela bilar, bostäder med folk vi inte känner, vi dela info och bilder i sociala medier. Så det här är en stark trend. Det blir ännu mer lockande när vi dessutom kombinerar det med crowdfunding och delningsekonomi i den finansiella världen där man kan vara med och tjäna pengar.

Hur har ni marknadsfört er emission?

– På samma sätt som alla andra gör. Dels på vår egen plattform och sajt där vi har en stor användarbas. Vi har även spridit det i nyhetsbrev och social media. Vi har köpt en del digital marknadsföring.

Annons

Pengarna ska bland annat användas till marknadsföring och en bred pr-kampanj för att få in fler registrerade medlemmar. Det kan också bli aktuellt att rekrytera ett par personer till Pepins.

– I grunden ser vi i en exponentiell utveckling inom crowdfunding. Det är en utkikspost för nya affärsmöjligheter. Vi kommer fortsätta att göra mindre affärer men främst större affärer för att vara en trovärdig part. Sedan ska vi förstås också investera i vår egen plattform.

Blir det någon mer runda nästa år?

Annons

– Nej, nu fokuserar på alla våra kunder istället.

Vad tittar ni på framöver?

– Bland annat blockchain [tekniken bakom bitcoin]. Blockchain skapar möjligheter till säkra bra avtal med stor transparens och säkerhet.

Aktietorget hyllar crowdfunding-bolagens sätt att presentera case på men tycker generellt att somliga aktörer kan bli mer compliant?

– Vi är de enda som har FI-tillstånd för aktiebaserad crowdfunding i Sverige. Vi har två huvudtillstånd och tre sidotillstånd. Så vi är compliant.

Har ni planer att i likhet med Fundedbyme expandera utomlands?

– Än så länge bedriver vi bara verksamhet i Sverige. Men vi har investerare från 60 länder, dock fortfarande primärt svenskar. Men vi diskuterar nu en internationell expansion. Jag kan inte säga så jättemycket om det än, mer än att såklart Norden är ett naturligt område. Nordiska länderna har snarlik lagstiftning och digital infrastruktur samt hyfsat stor vana av investeringar i finansiella instrument.

Du sa sist vi talades vid att du ville skapa en folkrörelse inom crowdfunding och P2P-investeringar. Hur har det gått med det?

– Vi har långt kvar att nå dit. För vi vill ju trots allt att hela svenska folket ska vara på det här. Det här är den mest spännande delen av ekonomin med unga tillväxtbolag. Vi vill att alla ska känna till detta. Men vi behöver bli fler medlemmar och [emissionen] är ett första viktigt steg för att klara av det.

Bolaget har i hittills fått in totalt 17.000 nya delägare fördelade på sammanlagt 18 case. Hela 650 miljoner kronor har investerats via plattformen på 1,5 år.

Julia Reuszner pekar ut Golfstar som ett spännande case på plattformen just nu. De kallade sig tidigare för Unipeg och har ett Skistar-upplägg i golfbranschen. De säljer medlemskap för flera golfbanor i Sverige och tre i Barcelona. Det kan liknas vid ett gymkort med tillgång till flera anläggningar.

– De sitter även på mark som går att konvertera till bostadsmark. De är hittills uppe i 888 delägare och siktar på att ta in 15-40 miljoner, berättar Julia Reuszner.

Annons