Realtid

Miljardböter för Standard Chartered

Realtid.se
Uppdaterad: 19 mars 2018Publicerad: 19 mars 2018

Standard Chartered ska betala böter på motsvarande 53 miljarder kronor till Singapores centralbank. Detta efter att Standard Chartered brutit mot landets penningtvätt-lagar samt antiterror-regleringar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det rapporterar Reuters på måndagen.

Singapore-myndigheten MAS som ansvarar för monetära frågor skriver i ett uttalande på måndagen att överträdelsen skedde när förvaltningskonton för vissa kunder överfördes från Standard Chartereds Bank (SCBS) till Standard Chartered Trust (SCTS) – som är registrerade i skatteparadiset Guernsey. Det handlar främst om indonesiska kundkonton

Detta ska ha skett mellan december 2015 och januari 2016. Under samma tid införde skatteparadisen Guernesy och Jersey – de så kallade Kanalöarna utanför Frankrikes norra kust, men som lyder under den brittiska kronan – även nya striktare regler för utbyte av skatteinformation. Enligt centralbanken borde Standard ha haft bättre övervakningskontroller på plats för att bedöma potentiella risker för penningtvätt.

”Tidpunkten för överföringarna reste frågor om huruvida kunderna försökte undvika sina CRS-rapporteringsskyldigheter. SCBS och SCTS har inte på ett adekvat sätt utvärderat och mildrat denna riskfaktor och misslyckades med att lämna in sina transaktionsrapporter i tid”, skriver MAS.

Standard Chartered medger brister i kontrollerna, men tillägger att banken vidtog åtgärder efter händelsen för att motverka dessa brister.

Standard Chartered är en multinationell bank med huvudkontor i London.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]