Aberdeen Standard Investments vd Martin Gilbert beskriver kapitalförvaltaren som en av världens största utanför USA och uppger för Realtid.se att Aberdeen Standard Investment vill växa i Stockholm.
Martin Gilbert: ”Vi vill växa i Stockholm”
Mest läst i kategorin
När Aberdeen Standard Investments vd Martin Gilbert gör en snabbvisit i Stockholm får Realtid.se tillfälle att ställa några frågor kring den pågående fusionen och hur en av världens största kapitalförvaltare ser på marknaden i dag.
Martin Gilbert är en av grundarna till Aberdeen Asset Management som i augusti fusionerades med Livförsäkringsbolaget Standard Life. Han har varit aktiv på finansmarknaden under 30 år då kapitalförvaltaren bildades, 1985.
Han blickar tillbaka till den tiden och beskriver skillnaden mellan då och idag. Bland annat pekar han på hur informationsflödet har ändrats.
– För trettio år sedan fanns det inga läsplattor eller Blackberries. Det fanns ingen information. Det glömmer vi bort. Vi har gått från att inte ha någon information alls för 30 år sedan till så mycket information att fondförvaltare blir förblindade av den. Det vi försöker att göra är att få dem att fokusera på bolagen istället för att titta på den mängd av information som pumpas ut.
– För 30 år sedan när vi startade Aberdeen var mäklaren som vi ringde i London den enda informationskällan till aktiekurser eller så väntade vi på att Financial Times som skulle komma klockan 11.00. Det är väldigt annorlunda. På 30 år har Aberdeen gått från en mycket liten marknad till denna stora marknad.
Han går även in på individnivå och blickar tillbaka hur det såg ut i Storbritannien för 30 år sedan och pekar på att ingen sparade på samma nivå som vi gör i dag.
– Allt låg i bolagets pensionsfonder eller i livförsäkringsbolagen. Människorna i dag måste mer och mer lita på sig själv i pensionsplaneringen. Om du gör en undersökning i dag om vad som är din största oro så är det inte terrorismen utan om huruvida jag kommer att överleva under min pension. Det är väldigt intressant. Det är därför fondförvaltning har blivit så pass viktigt i världen. Vi har jobbet att se efter folks framtid, det är skrämmande, det är ett stort ansvar.
Kapitalförvaltaren Aberdeen Asset Management och Livförsäkringsbolaget Standard Life aviserade redan i mars i år att en sammanslagning var nära. I augusti i år var sammanslagningen ett faktum.
Hur länge planerade ni för denna sammanslagning?
– Vi talade om det först för sex-sju år sedan lite till och från men inte seriöst förrän i år när både Standard life och Aberdeen ansåg att det skulle vara för bådas fördel om vi skulle slå samman dessa verksamheter. Det behövdes att båda skulle ha viljan att göra detta och i början av detta året fanns den viljan hos båda parter, att skapa en större och bättre organisation för våra kunder. Att kunna erbjuda ett bredare utbud av funktioner som kan serva våra kunder.
När Martin Gilbert grundade Aberdeen Asset Management fanns där endast aktier, obligationer och några få fastigheter under förvaltning. I dag, efter sammanslagningen, finns 13 olika tillgångsslag. (DM Equities, EM and APAC Equities, Global Equities, DM Equities, DM rates, EM Fixed income, cash/Liquidity, Absolute Return, Other Multiassets, Standard Life Wealth, Quantitative, Real Estate samt Private Markets and Helge Funds) Martin Gilbert menar att antingen ska man vara en liten nischad aktör eller stor på marknaden för att lyckas.
– När någon frågan vem vi konkurrerar mest emot svarar jag att det inte bara är de stora amerikanerna utan också de små boutiqerna när det gäller varje endaste produkt. Konkurrensen har verkligen skärpt sig ordentligt i branschen.
Varför gör ni denna sammanslagning nu. Är inte marknaden något skakig i och med Brexit och alla dessa regleringar?
– Jag tror att fondförvaltarna går igenom den tuffaste tiden någonsin under de senaste tio åren just nu. Det är mycket motvind, men Brexit är egentligen ingen motvind. Jag återkommer till Brexit senare. Men fler regleringar, Mifid påverkar uppenbart fondförvaltarna eftersom de behöver betala för sin egen research, vilket egentligen är helt rätt. För oss rör det sig om 20-25 miljoner pund i ytterligare kostnader som vi inte hade förut.
– Sedan är det Brexit som är inkommande men det påverkar inte oss så mycket som förvaltare eftersom vi är så pass stora och redan har verksamhet i Luxemburg men om du är en kapitalförvaltare som inte har verksamhet i Luxemburg måste du bilda ditt managementbolag i Luxemburg och ett Mifid-bolag som vi har i Dublin. Det är ytterligare kostnader. Branschen går igenom en tuff tid nu. Men om du är en boutique som driver din verksamhet och fokuserar på marknaden i UK så är lönsamheten där fortfarande väldigt god.
Påverkas konkurrensen av regleringarna?
– Ja, jag tror alltid att regleringarna höjer inträdesbarriärerna och stoppar bolag att träda in i marknaden. Jag får ofta frågan om jag är rädd att Apple, Amazon eller Google ska komma in i marknaden. Svaret är ja, de är skrämmande konkurrenter men många bolag vill inte komma in i så tungt reglerade marknader, så det höjer inträdesbarriärerna. Men även om du är en kapitalförvaltare funderar du på om man vill fortsätta om kostnaderna kring regleringarna fortsätter att öka.
I samband med sammanslagningen mellan Aberdeen Asset Management och Standard Life blev Standard Lifes ordförande det nya bolagets styrelseordförande samtidigt som Aberdeens nuvarande ordförande, Simon Troghton, blev vice ordförande. Aberdeens CFO Bill Rattray behåller sin post liksom Standard Lifes CIO Rod Paris. Standard Lifes vd Keith Skeoch och Aberdeens vd Martin Gilbert delar nu på vd-posten.
Var det planen att ni skulle vara Co-ceos från början?
– Ja, det enda sättet att kunna göra denna sammanslagningen var att ha co-ceos. Vi har olika uppgifter så det fungerar ganska väl. Keith är ekonom och jag är revisor. Han är väldigt intresserad av driften av kapitalförvaltningen, vilket är bra. Jag tycker att det är väldigt viktigt att man har någon som är passionerat intresserad av kapitalförvaltningen medan jag ansvarar för sådant som distribution, marknadsföring, global verksamhet och så vidare. Han gör risk och compliance också. Vi har en bra och rimlig uppdelning.
Vilka var era första prioriteringar för det sammanslagna bolaget?
– Vi ville välja de bästa människorna som skulle driva de olika verksamhetsgrenarna. Nu har vi en väldig bredd på verksamheten. Vi tror att vi har flest fondförvaltare globalt än någon annan i världen med omkring 1.000 stycken totalt. Vi har en stor verksamhet just nu och det är delvis därför vi gjorde detta. Vi är en jätte nu. Det handlar om 800 miljarder dollar under förvaltning och att vara en av de största oberoende aktören utanför USA.
Vad är nästa steg?
– Nästa steg är att integrera detta. Det kommer att ta upp till tre år. Vi har även alltid sagt att vi vill vara större i USA eftersom vi är en av den största kapitalförvaltaren utanför USA så vill vi vara större där och i Japan och Australien och även i Sverige. Vi vill växa organiskt.
Martin Gilbert beskriver hur nöjd han är med dem som driver vart och ett av de olika varksamhetsgrenarna. Han nämner bland annat Guy Stern som har ansvaret för Multi-Asset & Macro, Craig MacDonald som ansvarar för Fixed income och Devan Kaloo som ansvarar för Equities.
Största oron kring sammanslagningen är de väntande uppsägningarna. Totalt 800 uppsägningar har aviserats under en treårsperiod. Martin Gilbert lugnar dock oron och uppger att detta inte är mer än var som sker som så kallade ”naturliga avgångar” varje år.
Kommer det ske några uppsägningar i Stockholm?
– Nej, vi vill bygga Stockholm. Stockholm går bra för oss. Norden är en stor marknad för oss. Asien och Emerging Market-fonden går bra här. Gars, som är en traditionell standard Life-fond, är stor i Norden. Stockholm, Danmark och Finland går bra.
Aberdeen Standard Investments har förvaltare på totalt 24 kontor världen över, kontor på 50 platser samt kunder i 80 länder.
Med 800 miljarder dollar under förvaltning. Har ni något mål?
– Nej. När vi startade tog det oss 10 år att nå en miljard. När vi hade nått en miljard trodde jag att detta är det mesta under förvaltning som vi någonsin kommer att ha. Nu har vi 800 miljarder, det är helt fantastiskt.
Kunde du föreställa dig detta för 30 år sedan när du startade?
– Nej, nej, nej. Jag hade ingen tanke på att vi någonsin skulle bli så här stora som vi har blivit. Det är fantastiskt. Det visar precis som jag sade i början att antingen ska man vara liten eller stor i branschen. Om du vill kunna erbjuda det som vi erbjuder våra kunder måste du antingen vara stor eller väldigt specialiserad. Vi tog beslutet att vara stora.
– Men det är faktiskt roligare att vara små.
Varför?
– Det är lättare. Lättare att lyckas som ett litet bolag. Du har inte bekymren av mängder av folk på risk och compliance. Om du är liten koncentrerar du på en sak. Det är mycket lättare. Missförstå mig inte, det är väldigt kul med det som jag gör. Jag älskar det. Annars hade jag inte gjort detta. Jag minns bara när vi var väldigt små.
Martin Gilbert uppger att de största utmaningarna Aberdeen Standard Investments möter är att behålla de topptalanger som bolaget har.
– Nyckeln är att göra ett bra jobb för våra kunder och då gäller det att kunna behålla våra talanger, säger han.
Du har tidigare sagt att tiden då man gick i pension vid 60-65 är över. När kommer du lämna ditt arbete?
– Sorgligt nog är det inte jag som bestämmer det utan det är styrelsens beslut. Jag stannar så länge som de vill att jag stannar. Jag älskar detta, jag vill inte göra något annat. Men det kommer en dag då ditt bäst-före-datum passerat. Det svåraste är att upptäcka detta själv. Jag vill inte sluta jobba, jag njuter av det!