I våras tog P2P-bolaget Lendify in 200 miljoner kronor via en obligationsemission från institutionella investerare – vilket bidrog till växande lånevolymer. "Det innebär att vi kan öka riskspridningen för våra privata investerare", avslöjar Erika Eliasson, chef för investerarrelationer på Lendify, exklusivt för Realtid.se.
Lendify ökar riskspridningen i investerarnas portföljer
Mest läst i kategorin
Nyligen gick Stockholmsbaserade p2p-långivaren och fintechbolaget Lendify ut med information till sina investerare som Realtid.se fått ta del av exklusivt.
Budskapet till investerarna är att Lendify tack vare växande lånevolymer kan öka sin riskspridning till långivarna eller privatinvesterarna som Lendify kallar dem. Bakgrunden till de ökade volymerna är bland annat de 200 miljoner kronor som Lendify tog in från institutionella investerare i våras i form av en så kallad obligationsemission. Något Realtid.se berättat om tidigare.
– I maj genomförde vi en obligationsemission där institutionella kunder valde att investera 200 miljoner kronor i lån via vår plattform vilket har bidragit till våra ökade volymer. Vi har även sett en kraftig tillväxt av privata investerare som väljer att sätta in kapital på plattformen och som vi gick ut med i senaste kvartalsrapporten uppgick antalet privata investerare i slutet av juli till 3.300, säger Erika Eliasson, chef för investerarrelationer på Lendify, till Realtid.se.
Under räkenskapsårets första kvartal kvartal (1 maj–31 juli 2017) utbetalades lån för 170 miljoner kronor via bolagets plattform. Det kan jämföras med 135 miljoner kronor för hela det föregående räkenskapsåret som omfattar perioden 1 maj 2016 till 30 april 2017.
De ökade volymerna innebär att insättningar gjorda från och med 15 september i år sprids på fler lån. Enligt de nya riktlinjerna fördelas investeringar på över 10.000 kronor på 30 lån, de på 50.000 på 40 lån, de på 100.000 på 50 stycken och investeringar på över en miljon på 100 lån.
– De ökade volymerna innebär att vi kan öka riskspridningen, det vill säga antal lån för våra privata investerare. Genom att vi tar hjälp av kapitalmarknaden i form av institutionellt kapital förbättrar vi vår tjänst till våra privatinvesterare. Ökade volymer av gjorda lån ger möjlighet till större riskspridning i investerarnas portföljer, kapitalet kan investeras snabbare i lån och kapitalet kommer fortare i arbete och genererar avkastning, säger Erika Eliasson till Realtid.se.
Lendifys medgrundare och vd Nicholas Sundén-Cullberg sa i en intervju med Realtid.se i slutet av juni att bolagets mål är att expandera till Norge och Finland, ta 5 procent av blancolånsmarknaden och bli en börs för lån i Norden. Bolaget utesluter inte banksamarbeten, men vill inte gå till börsen.
– Våra ägare tänker långsiktigt och vet att det tar lång tid att bygga ett bolag som ska utmana det traditionella banksystemet. Så vi ska försöka behålla dem så länge vi kan, sa Nicholas Sundén-Cullberg till Realtid.se då.