Realtid

Lendify och Börshajen i samarbete

Andra Farhad och Erika Eliasson. Foto: Press
Realtid.se
Uppdaterad: 28 feb. 2018Publicerad: 28 feb. 2018

Låneplattformen startar digital ekonomiskola med utbildningsplattformen Börshajen. "Vi ska hjälpa låntagare att bli investerare", säger Erika Eliasson, IR-chef på Lendify.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det framgår av ett pressmeddelande.

Samarbetet syftar till att ”öka låntagares kunskap och kontroll över sin privatekonomi”, heter det. Lendifys utbildningsprogram har fått namnet ”Lendify Rewards” och bygger på så kallad ”gamification”. Det har därmed inslag av spelkaraktär.

– Målet är att Lendify Rewards och ekonomiskolan tillsammans ska hjälpa låntagare hos oss att med tiden bli investerare – helt i linje med vårt övergripande syfte att förbättra svenskars ekonomi, kommenterar Erika Eliasson, IR-chef på Lendify.

Lendifys låntagare får exempelvis poäng om de betalar sin månadsfaktura i tid. De belönas också när de klarar olika delmoment i ekonomiskolan där Börshajen ”står för de handgripliga verktygen”, enligt pressmeddelandet.

– Ekonomiskolan kommer att vara öppen för alla. Med en bra privatekonomisk utbildning som bygger på gamificaton blir det lättare för den som vill att ta kontroll över sin ekonomi och skapa bättre förutsättningar för en ekonomiskt hållbar framtid, säger Andra Farhad, vd och grundare av Börshajen som erbjuder utbildningar inom sparande och investeringar.

Realtid.se har tidigare berättat att Lendify haft allokeringsproblem med för långsam omsättning på förmedlade lån. För att öka omsättningstakten lånade därför bolaget självt förra året totalt 300 miljoner kronor från så kallade institutionella investerare, alltså proffsinvesterare – som bolaget valt att inte offentliggöra. Kapitalet togs in i form av en emissionsobligation. Pengarna har sedan lånats ut på Lendifys plattform. 

I en intervju med Realtid.se från sommaren 2016 förnekade bolagets vd och medgrundare Nicholas Cullberg-Sundén att det skulle röra sig om en kursändring mot en mer bankliknande struktur.

– Vi är fortfarande bara en mellanhand och (…) man måste också ha respekt för att det tar längre tid för privatpersoner att förstå att det här ger bra avkastning i förhållande till risken. är vana att investera i den här typen av lån, sa han då.

ANNONS

I början av januari i år tog Lendify in ytterligare 111,5 miljoner kronor i en nyemission. De pengarna är, enligt Erika Eliasson, öronmärkta för teknikutveckling, men ska också användas för eget kapital i kommande obligationsemissioner.

Under förra räkenskapsårets andra kvartal (1 augusti–31 oktober) lånades totalt 175 miljoner ut via plattformen. Det kan jämföras med 170 miljoner under räkenskapsårets första kvartalet. Sedan starten 2014 har totalt cirka en halv miljard kronor förmedlats.

I slutet av förra året lanserade Lendify även vad de kallar för en andrahandsmarknad för lån. Därmed kan långivare/investerare på plattformen sälja sin låneportföljer till varandra. Detta beskrevs som ett viktigt steg mot att bli en börs för lån, som bolaget pekat ut som en övergripande långsiktig målsättning.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

De spås bli vinnande aktier under 2025

Efter ett utmanande år för biltillverkare ser 2025 desto ljusare ut för fordonssektorn, åtminstone om du frågar Deutsche Bank. Storbanken pekar nämligen ut Tesla och svenska Autoliv (börskurs Autoliv) som nyckelaktier att satsa på. Deutsche Banks analytiker ser särskilt positivt på Teslas position inom självkörande teknik, som väntas bli en avgörande konkurrensfördel under 2025. Missa […]