Efter den kraftiga uppgången för kryptovalutan Bitcoin är det många som har bråttom att hoppa på tåget. Samtidigt rasar debatten om Bitcoin är här för att stanna, och vad mängden alternativ innebär. Anders Elgemyr reder ut fördelar och nackdelar med valutan, och listar samtidigt några av de mest skruvade exemplen på alternativa kryptovalutor, som Dentacoin för tandläkare och hundvalutan Dogecoin.
Bitcoin – säkerhetsventil eller fälla?
Mest läst i kategorin
Hårt ansatt av handelshinder från väst har Nordkorea hittat en ny intäktsmöjlighet – Bitcoin. Nordkoreaner har flera gånger lyckats ta sig in på Bitcoin-konton i Sydkorea och plockat ut Bitcoins. Och eftersom all internettrafik i Nordkorea är starkt begränsad och noga övervakad får man utgå ifrån att detta är sanktionerat av staten. Nordkorea har även börjat bryta Bitcoin, nu när efterfrågan på kol och andra råvaror sjunker i takt med att handelssanktionerna ökat.
Men det är inte bara Nordkorea som intresset för Bitcoin ökar. Med den kraftiga uppgången för denna kryptovaluta är det många som har bråttom att hoppa på tåget. Samtidigt rasar debatten om Bitcoin är här för att stanna.
Det mest positiva med Bitcoin är att valutan ur ett demokratiskt perspektiv ger ett alternativ till staternas styrda valutor. Det ska alltid finnas alternativa betalningsmedel som kan fungera som tillflyktsväg när staterna manipulerar valutorna. Finns inte detta blir det ju fritt fram för hur stora manipulationer som helst.
Bitcoin_1.JPG
Nackdelen med Bitcoin är att valutan inte är garanterad av någon stat eller annan organisation som kan backa upp den med förtroende eller medel. En vanlig valuta har i alla fall någon slags trygghet i att en stat garanterar dess värde, i sista hand i form av befolkningens förmåga att betala skatt. Bitcoin saknar detta. Att staterna är opålitliga som motparter uppväger inte denna nackdel.
Regelstyrning är ett problem. Fundamentalt för Bitcoins status är att det endast ska finnas en viss mängd Bitcoin i omlopp och att det ska vara förutsägbart för alla hur många det ska finnas. Detta är en fördel jämfört med staterna som hela tiden reglerar penningmängden. Förr i form av att trycka sedlar, idag i form av styrräntor och stödköp av obligationer. För Bitcoin finns inte samma funktion att öka och minska mängden valuta i omlopp. Detta gör att den blir volatil och dessutom lätt att manipulera för aktörer som vill spekulera i handeln eller helt enkelt störa ut valutan.
Men Bitcoin är inte heller förutsägbart. I brist på snabba transaktioner beslutade Bitcoin i somras om en extra tilldelning av elektroniska Bitcoins till samtliga innehavare av Bitcoin. Varje Bitcoinägare fick en extra Bitcoin Cash för varje innehav. Många har låtit bli att acceptera dessa som betalningsmedel varför värdet snabbt har sjunkit. Öppnar det för ett lämpligt tillfälle att köpa Bitcoin Cash och sälja Bitcoin? Möjligt, men som med allt kring Bitcoin är det ren spekulation.
Många hävdar att Bitcoin är det nya guldet. Vi har svårt att se det. Bitcoin är ett mänskligt påfund och är lätt att replikera. Centralbankerna har på allvar börjat intressera sig på för blockchain-valutor, vilket är ett hot eftersom centralbankerna i värsta fall konkurrerar ut de privata initiativen.
Man måste förstå att det inte finns något underliggande värde i en valuta. Det är i grund och botten en skuldförbindelse mellan den som ger ut valutan och den som köper den. Den som ger ut valutan garanterar i praktiken att ta tillbaka den och växla den mot något annat. I verkligheten innebär det att valutan kan växlas tillbaka till ett både högre och lägre belopp. I fallet Bitcoin är det ingen som ens garanterar återköp (oavsett värde). Hela konstruktionen bygger på att det alltid ska finnas någon annan som vill köpa din Bitcoin och byta den mot en annan valuta eller vara. Men det finns ingen som helst garanti för att detta sker.
För den som ger ut valutor är det ren vinst så länge utgivaren inte tvingas ta tillbaka valutan och i fallet Bitcoin är det inte ens möjligt. Detta är den brist som vi tror att de som kallar Bitcoin för pyramidspel försöker fånga in. Pyramidspel är inte helt rätt beteckning, men visst bygger även Bitcoin på att det alltid ska finnas en annan tagare för att du själv ska kunna bli av med dina Bitcoin.
Det är här det egentligen problemet med Bitcoin finns. Även om Bitcoin har extrem ordning på sin struktur så är det alltid öppet för andra att starta motsvarande verksamhet. Det är ju väldigt få kostnader förenade med att starta en blockchain-verksamhet och marginalen är ju högre än 90 procent för den som kan lansera denna verksamhet väl. Vilket i sin tur lett till att många klivit in på arenan. Det finns cirka 800 kryptovalutabolag idag som sträcker sig från helt seriösa till rent oseriösa.
Bitcoin_2.JPG
Bilden ovan visar de större kryptovalutorna just nu där Bitcoin jämförs med de närmaste konkurrenterna Dash, Litecoin, Ripple och den senaste stjärnan på himlen – Ethereum.
Men det finns många fler. Benzinga har gjort en lista på de 10 mest bisarra exemplen.
Listan toppas av en kryptovaluta för tandläkare – Dentacoin – och den verkar vara vid liv. Vi hade nog lagt nummer två på listan först: Titcoin (TIT). Den vänder sig till porrindustrin och har hittills inte varit någon framgångssaga.
Nummer tre är Dogecoin som startades som ett skämt men som verkar ha viss användning.
Vi har problem med mängden av alternativ till Bitcoin. Alla som var med på 1990-talet minns hur företagen slogs om att ta marknadsandelar för att man därmed skulle stänga ute andra bolag. Det talades hela tiden om first mover advantage och att den som har störst marknadsandelar och bäst teknik kommer att dominera marknaden för evigt. Men vad hände med till exempel Atari, Commodore och Boo.com? Alla försvann de.
Bitcoin_3.JPG
Närmare till hands är kanske de sociala nätverken. Vem minns inte Myspace, Playahead och Lunarstorm – varumärken som sågs som eviga på den tiden det begav sig. Precis som Facebook idag inte lockar personer under 20 år så kommer kryptovalutorna att komma och gå. Vi i vår generation gillar Bitcoin, men de är en valuta som våra barn förmodligen kommer att se som väldigt mossig. Så 2017.
Jämför slutligen Bitcoin med guld eller silver. Guld är en råvara och fördelen med denna är att den är begränsad i tillgång. Det går att skapa guld från kvicksilver i kärnreaktioner, men denna tillverkningsmetod är dyrare än att gräva upp existerande guld. Guldets värde fluktuerar också, men har ett i våra ögon mycket beständigare värde än Bitcoin.
Kryptovalutorna är jättebra som betalningsmedel när de fungerar. På den mörka webben är de till exempel helt nödvändiga. Men om man vill handla kryptovalutorna som valutor så måste man också förstå den höga risk som är förknippade med dem.