Annons

Annons

Kreativitet är pengar

Krönika av Marika Ehrenkrona

När hade du roligt på jobbet senast?

– I morse? I så fall är du att gratulera.

Trenden är nämligen den motsatta. Vi är effektiva, kundorienterade och målstyrda. Men ändå blir resultatet halvdant. Det är något som saknas, tänker vi och arbetar ännu hårdare på samma sätt. Utan att det blir ett dugg bättre.

Annons

Annons

Det där diffusa som har kommit bort är något magiskt som alla söker just nu. När skatteblanketter och jämställdhetsplaner är ifyllda infaller sig ändå inte den stora fröjden. Men vad var det som vi tappade bort? För något glömde uppenbarligen managementkonsulterna och strategigubbarn. Allt blev perfekt i den nya organisationen - men tyvärr människor mår dåligt och ingen finner glädje i jobbet.

Det som försvann var kreativiteten, lekfullheten och glädjen. Och nu står vi där med våra perfekta format, mallar och manualer, utan att något skoj händer. Vi glömde liksom bort livet på vägen och trodde att det gick att driva företag eller göra vård bara vi noga följde alla regler.

Finansbranschen har sina strikta placeringspolicies, reklambyråerna har grafiska mallar och marknadsundersökningar, produktionsbolagen sina fastställda, internationella programformat och vårdföretagen är slavar under detaljrika upphandlingsreglementen. Varumärkesreglerna är så omfattande att man inte kan ta en kopp kaffe utan att ställa frågan om det gynnar varumärket.

Ordning och reda – javisst. Men hur kul är det på en skala?

Är det verkligen nytaylorism vi behöver, ska vi i postmodern tid vara tennsoldater som marscherar på jobbet enligt förutbestämda mallar?

Jag menar att kreativiteten inte bara är rolig, den är livsnödvändig för att nå goda produktionsresultat. Kreativitet är pengar. Kreativitet löser problem på ett nytt sätt, som ingen manual i världen har kommit på. Det skapar i förlängningen kundnytta och utdelning för aktieägarna.

Alla överdrivet pedantiska regler på jobbet är dysfunktionella, eftersom de får medarbetarna att springa som råttor i bur och bli fysiskt och mentalt stressade, vilket slår ut just den kreativitet som vi skulle behöva för att lösa problemet. Det är som författaren och journalisten Inga-Lill Valfridsson skriver:

När vi står inför dagens faror och stressmoment behöver vi ofta inte starka muskler, utan psykisk styrka och kreativitet, egenskaper som utvecklas bästa av en flödande andning, utan adrenalinpåslag”. (Lär dig andas, Forum, 2004)

Marika Ehrenkrona

ehrenkrona@hjarnverk.se

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons