Skuldtyngda Fintech Hub har försatts i tvångslikvidation och riskerar konkurs. Hubbens huvudsponsor KPMG sågar ledningen. "Vi hade styrt det restriktivare", säger Kenneth Sörenson, fintech-ansvarig på KPMG.
"KPMG skulle aldrig acceptera sådant här"
Mest läst i kategorin
I går kunde Realtid.se avslöja att bolaget bakom innovationshubben Fintech Hub i centrala Stockholm är försatt i tvångslikvidation, efter beslut av Bolagsverket.
Anledningen: Styrelsen har inte varit fulltalig, vilket strider mot aktiebolagslagen.
Sedan slutet av oktober förra året har den bara haft en medlem, nämligen hubbens grundare Matthew Argent – som både varit vd och ordförande, men som den 16 maj lämnade sina poster, två dagar innan Bolagsverket fattade beslut om likvidation.
Myndigheten har utsett advokat Staffan Ekdahl på advokatbyrån Hamilton till likvidator.
– Det här är en tvångslikvidation, så jag har ingen kontakt med bolaget innan beslut om likvidation, utan ska undersöka förutsättningarna för en sådan. Om det saknas tillgångar så är bolaget på obestånd, och då är jag skyldig att ansöka om konkurs, sa Staffan Ekdahl till Realtid.se på tisdagen.
Stockholm Fintech Hub startades i april förra året och upptar numera en hel våning i kongress- och kontorskomplexet Stockholm Waterfront i city. Verksamheten benämns som oberoende och icke-vinstdrivande. Hubben står inte under Finansinspektionens tillsyn.
Samtliga svenska storbanker har närvaro på Fintech Hub som hyser 320 startups. Även finansnischade konsultbolaget Capco har flyttat sitt Nordenkontor med 40 anställda dit. Och Finansinspektionen har besökt hubben och väglett startups i regulatoriska frågor.
”Vi har inget samarbete med Fintech Hub, men likt en del andra bolag och myndigheter har vi varit där vid två tillfällen för att svara på enklare frågor från bolag som sitter där”, skriver FI:s fintech-expert Stig Johansson i ett mejl till Realtid.se.
Hubbens initiativtagare är serieentreprenören och fintech-investeraren Matthew Argent som har rötterna i London. Han är även delägare i brittska BLC Advisors som erbjuder en investeringsplattform för nordiska startups.
Initialt sponsrades Stockholm Fintech Hub ekonomiskt av revisionsjätten KPMG, investeringsbolaget NFT Ventures och det kommunala PR-bolaget Invest Stockholm. Ingen av sponsorerna har dock tagit någon ägarandel i hubben. Tanken är att den ska vara oberoende.
Kenneth Sörensen, som ansvarar för affärsområdet ”fintech” på KPMG, ledde revisionsbolagets sponsring i april förra året. Han fick nyligen veta att hubben är försatt i likvidation.
– Jag vet inte varför det blivit så här. Men KPMG skulle aldrig acceptera att ett bolag hamnar i en sådan här situation. Jag tror att vi hade styrt det på ett restriktivare och konservativare sätt, säger Kenneth Sörensen till Realtid.se.
Han tillägger att KPMG ”offrade tid och resurser för att stötta satsningen” i rent goodwill-syfte.
– Vi sponsrade det ganska mycket för att se till att det blev av och för att kunna använda våra nätverk för att få igång det. Men sedan tog vi ett steg tillbaka för att se till att det blev ett oberoende bolag utan partiska intressen, säger Kenneth Sörensen.
Hubben bolagiserades som Stockholm Fintech Hub AB som nu är försatt i tvångslikvidation. Bolaget har även skulder hos kronofogden på 3,5 miljoner kronor och elva betalningsanmärkningar.
– Jag tycker det är otroligt synd, för det är ett viktigt initiativ med tanke på hur väsentligt innovation är för finansbranschen. Vi vill att det ska leva vidare i någon form och hjälper gärna till på något sätt. Men jag är inte säker på att vi kan stötta själva bolaget ekonomiskt, säger Kenneth Sörensen till Realtid.se och som inte har varit i kontakt med Fintech Hubs grundare Matthew Argent.
KPMG har ännu inte någon konkret plan för hur man ska gå vidare. En lösning kan vara att bilda ett konsortium som hittar en lösning, enligt Kenneth Sörensen. Han betonar samtidigt att det är viktigt att hubben förblir oberoende, utan inblandning av större investerare.
– De startups som sitter där ska känna sig trygga med att det är en innovativ miljö där man kan vara transparent med sina idéer och få råd. Det är det farligt om någon enstaka aktör blir för styrande och kontrollerande, för då förlorar man snabbt den innovativa andan, säger han.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.