Realtid

"En bra idé har vi alla ibland"

admin
admin
Uppdaterad: 25 feb. 2016Publicerad: 25 feb. 2016

Skippa de stora visionerna. En bra idé och en stor portion enkel matematik räcker. Sedan är det bara att tuta och köra. Så skulle man kunna sammanfatta industrimagnaten Rune Anderssons tips för den som vill lyckas med entreprenörskap. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Realtid Karriär fick en spontan intervju med Rune Andersson när han nyligen gästade Entreprenörskapsforum i Stockholm. Där pratade han bland annat om att 80 procent av alla nya jobb skapas i nya företag, och att det behövs bättre incitament för folk att bli entreprenörer.

– Vi har många bra incitament, till exempel utbildning, men vi kan göra det bättre för att få fler att bli företagare. Det är min poäng.

Rune tar skatterna som ett exempel.

– I dag har väl Sverige världens högsta skatter för dem som startar företag. Personaloptioner beskattas med 60 procent, medan man i Amerika har 15 procent, för att bara nämna något.

Är politikerna inte tillräckligt intresserade av att förbättra för företagare?

– I retoriken är alla politiker positiva till entreprenörer, men när det kommer till praktisk handling blir det andra diskussioner, avundsjuka och så vidare. Det är därför man inte orkar ta tag i det här. Men jag hoppas att de som nu sitter i utredningen av entreprenörskatter verkligen gör det.

Skulle du säga att entreprenörslivet fungerar som karriärväg?

– Ja, om man har en bra idé, och det har vi alla ibland. Sedan måste man räkna på den. Bär den då så är det bara att starta ett företag. Men att bli entreprenör som yrke tror jag inte på. Basen är alltid att ha en idé, och inte göra precis som alla andra.

ANNONS

Hur ska man våga satsa om man har en god idé?
– Är man ung är det inte så farligt. Då har man inte så mycket att förlora. För medelålders är det tyngre, men de är å andra sidan de bästa entreprenörembryona, för de har kunskap också. Det är därför man ska se till att ha låga skatter så att man har ett incitament.

Men även unga människor kanske skräms av ett otryggt entreprenörsliv?
– Det borde de inte göra.

Man kanske är rädd att inte kunna sätta mat på bordet?
– I Sverige behöver man inte vara rädd för det. Om det är något land man inte behöver vara rädd för det så är det i Sverige.

Du var själv anställd innan du blev entreprenör. Vad fick dig att ta steget?
– Det var dels friheten, det får man inte glömma. Det är en helt annan frihet att vara egenföretagare än att vara anställd. Men det var också ekonomin. Det var omöjligt att bygga upp några tillgångar med 88 procents marginalskatt. Så det var en stark drivkraft för mig.

Vad ligger bakom dina framgångar?
– Jag har räknat mycket och inte lyssnat så mycket på alltför vidlyftiga visioner. Man måste räkna på allting. Plus och minus. Hur mycket kostar det här? Vilket pris kan jag ta? Och så vidare. Det är mycket jordnära och enkel matematik som man lär sig i grundskolan. Man måste också göra sin hemläxa och se om idén bär eller inte. Mer ska man inte komplicera det hela.

Tror du många missar det?
– Ja, jag har sett många företag som drar igång med en visionär idé, och så har de överhuvudtaget inte funderat på om det finns en marknad för den eller inte.

Något annat tips?
– Ha med någon som har jobbat i branschen. Jag har gjort många misstag i mitt liv. Mitt största, som jag förlorade mycket pengar på, var att starta vegetariska restauranger. Jag hade inte med någon med restaurangvana. Jag visste inte att familjer inte går ut på vegetariska restauranger, för det är alltid någon som vill ha kött. Då blir det bara gäster under lunchen och tomt i lokalen på kvällen. Därför måste man ha med någon som jobbat i branschen. Till exempel en pensionerad marknadsdirektör. Det är ett utmärkt val, för de har tid och kunskap, säger Rune Andersson.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]