Finans Nyhet

IT-experter ska avvärja hackerattacker mot G20

Den globala hackergruppen Anonymous pekas ut som ett potentiellt hot mot G20-mötet. Foto: PixabayDen globala hackergruppen Anonymous pekas ut som ett potentiellt hot mot G20-mötet. Foto: Pixabay
Den löst sammansatta och globala hackergruppen Anonymous pekas ut som ett potentiellt hot mot G20-mötet. På bilden syns en stiliserad illustration som lånat inspiration från nätverkets logga som bygger på den Guy Fawkes-mask som används i filmen "V for Vendetta" och som kommit att bli en internationellt känd protestsymbol. Foto: Pixabay
Publicerad

Tyskland tar hjälp av IT-säkerhetsexperter för att motverka eventuella cyberangrepp under G20-mötet som hålls i Hamburg den 7-8 juli.

Realtid.se

Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Det rör sig om ett dussintal IT-säkerhetsexperter som tillsammans ska förebygga och motverka eventuella cyberattacker mot G20-mötet i Hamburg som startar på fredag och pågår till dagen därpå.

– Som nationell cyber-säkerhetsmyndighet oroar vi oss för allt från bestående hot till grupper såsom Anonymous och Lulzsec som skulle kunna planera politiska protester genom att anväda cyberattacker, säger Arne Schoenbohm, ordförande för Tysklands federeala myndighet för information och säkerhet till Reuters.

Annons

Schoenbohm uppger också att han är oroad för attacker från hacker-celler med koppling till utländska regeringar, inklusive Ryssland.

Den senaste tiden har flera omfattande cyberattacker fått global spridning. Så sent som förra veckan drabbades banker, flygplatser, storföretag och tunnelbanesystem av utpressningsviruset Petya.

Och fredagen den 12 maj började viruset Wannacry infektera datorer världen över. Hittills har 200.000 datorer i 150 länder utsatts för Wannacry. Några drabbade storföretag är Nissan, Renault, Deutsche Bahn, Fedex och operatören Telefonica.

Annons

EU-kommissionen meddelade nyligen att den ger motsvarande 105 miljoner kronor till 14 medlemsländer för att att förebygga cyberattacker. Något Realtid.se rapporterat om.

 – Vårt nuvarande beroende av internet och uppkopplade apparater och teknologi är för närvarande större än vår förmåga att skydda oss. Vi måste göra något åt det, sa EU-kommissionär Julian King i ett anförande förra veckan, enligt sajten Europaportalen.

King ansvarar för EU:s så kallade säkerhetsunion som är ett samlingsnamn för olika åtgärder på EU-nivå som ska hjälpa medlemsländerna att motverka olika typer av säkerhetshot, såsom cyberattacker och terrorism, skriver sajten.

Annons

Annons