UPPDATERAD Realtid.se har läst dokumentet där IFL:s vd Justin Jenk bötfälls för att ha utnyttjat konfidentiell information för egna aktieaffärer.
Insiderboten som skakar Handelshögskolan
Mest läst i kategorin
Anders Rydin, tidigare bland annat CFO på SEB och fram till nyligen styrelseledamot i IFL, blåser i visselpipan och riktar öppen kritik mot utbildningsbolagets vd Justin Jenk.
Enligt ett brev till Handelshögskolans styrelse, som Dagens Industri refererar till, kräver han att Justin Jenk ska lämna sitt uppdrag.
– Jag betraktar honom som olämplig som chef för IFL, men när jag framförde kritiken avfördes jag från styrelsen, säger Anders Rydin till Dagens Industri.
Rydin lämnade IFL:s styrelse i april – enligt honom själv – eftersom han kritiserat Justin Jenks ledarskap.
Den mest graverande uppgiften i kritiken är att Justin Jenk ska ha dömts för insiderbrott i Grekland och fått böta 350.000 euro. Enligt Dagens Industri ska Handelshögskolans ledning ha känt till uppgifterna när Justin Jenk rekryterades hösten 2012.
Carina Aspenberg, kommunikationsdirektör på Handels, säger till Realtid.se att skolan står bakom Justin Jenk.
– Vi är övertygade om att det inte ligger något bakom de anklagelser som riktats mot Justin Jenk och har anlitat en oberoende advokat för att klargöra detta, säger hon.
Vem är advokaten?
– Det är inte en uppgift som vi vill dela med oss av just nu.
En snabb sökning på internet visar att den grekiska motsvarigheten till Finansinspektionen, Greek Capital Market Commission, i augusti 2007 fällde Justin Jenk för att ha handlat med aktier baserat på konfidentiell information. Han påfördes en sanktionsbot på 350.000 euro. Det handlar däremot inte om en dom i ett brottmål.
Enligt sanktionsbeslutet ska Justin Jenk ha handlat med aktier i Delta Holding, ett bolag där han var vd vid tidunkten för affärerna. Han ska ha utnyttjat konfidentiell information om en kommande omstämpling av preferensaktier, enligt beslutet.
Delta var ett av bolagen som senare låg bakom bildandet av grekiska livsmedelsjätten Vivartia. Aktieaffärerna ska enligt grekiska FI ha gjorts genom bolaget Coronex Ltd.
Det är inte känt om sanktionen överklagades eller ledde till andra åtgärder från de grekiska myndigheternas sida. Realtid.se har sökt Justin Jenk för en kommentar utan framgång.
Handelshögskolans rektor Rolf Wolff har inte kommenterat uppgiften om han kände till insiderboten mot Justin Jenk då denne rekryterades till IFL.
Justin Jenk kom närmast från ett jobb på European Resolution Capital Partners, som bland annat haft som uppgift att reda ut Swedbanks trassliga affärer i Baltikum.
UPPDATERING:
Carina Aspenberg lämnar delvis ny information till DI.se på fredagen.
– Vi kände till den grekiska legala frågan i samband med rekryteringen och enligt våra uppgifter är ärendet avskrivet per augusti 2012, säger hon till tidningen.
Justin Jenk uppger för DI.se att han överklagade den grekiska sanktionen och att han därefter frikändes från anklagelserna om insideraffärer.
”Mot bakgrund av de administrativa rutinerna kommer denna process att ta tid. Den person som rekryterade mig kände till denna information”, citeras han av DI.se.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.