Finans Nyhet

Hög avkastning i Skandias aktieportfölj

Taggar i artikeln

Skandia
“Vår aktieportfölj steg med över 15 procent och stod för nästan två tredjedelar av totalavkastningen”, säger Skandias koncernchef Frans Lindelöw när han kommenterar bokslutet.
Publicerad

Livportföljen avkastade 6,6 procent och aktieportföljen steg med över 15 procent. Försäljningen ökade med 19 procent och återbäringen till kunderna blev 22 miljarder kronor.

Realtid.se

Totalavkastningen för traditionell förvaltning uppgick till 6,6 procent procent under 2017, vilket kan jämföras med 8,2 procent under 2016. Femårsgenomsnittet uppgick till 8,0 procent.

 Största bidragen till totalavkastningen i Skandias traditionella livportfölj kom under året från aktieportföljen samt innehaven i fastigheter och private equity.

– Vi kan se tillbaka på ännu ett år med hög avkastning. Vår aktieportfölj steg med över 15 procent och stod för nästan två tredjedelar av totalavkastningen. Vi gynnades särskilt av våra stora aktieinnehav i tillväxtmarknader som steg nästan 25 procent under året. Vi har också sett en stark utveckling för våra onoterade aktieinnehav. Avkastningen i private equity-portföljen blev drygt 10 procent och bidrog med en procentenhet till totalavkastningen i portföljen, säger Skandias koncernchef Frans Lindelöw, i en kommentar till bokslutet.

Annons

Under 2017 har kunderna fått 22 miljarder kronor tillfört sitt försäkringskapital i form av återbäring. Det kan jämföras med 13 miljarder kronor under 2016.

Koncernens förvaltade kapital uppgick till 653 miljarder kronor miljarder kronor under 2017, vilket kan jämföras med 607 miljarder kronor under 2016. Livbolagets totala förvaltade kapital uppgick till 434 miljarder kronor och svensk fond- och depåförsäkring stod för 162 miljarder kronor.

Koncernens utlåning uppgick till 59,2 miljarder kronor.

Annons

Solvensgraden uppgick till 173 procent jämfört med 167 procent för 2016 och den kollektiva konsolideringsgraden uppgick till 111 procent, vilket är samma nivå som vid förra årsskiftet. (Solvensgraden visar värdet på bolagets totala tillgångar jämfört med värdet av det som bolaget har lovat sina kunder i form av framtida garanterade utbetalningar.)

Inbetalda premier uppgick till 42 893 miljoner kronor för koncernen under året, vilket kan jämföras med  36 511 miljoner kronor under 2016. Premier för traditionell förvaltning på den svenska marknaden uppgick till 24 271 miljoner kronor, jämfört med 19 491 miljoner kronor under 2016.

Den viktade nyförsäljningen för sparförsäkring på den svenska marknaden uppgick till 5 145 miljoner kronor under året, vilket kan jämföras med 4 322 miljoner kronor under 2016, varav försäljning av traditionellt förvaltad försäkring i Sverige uppgick till 3 418 miljoner kronor (2 819 miljoner kronor) och försäljning av fond- och depåförsäkring 1 726 miljoner kronor (1 502 miljoner kronor). 

Annons

“Höstens oro på den svenska bostadsmarknaden har inte påverkat avkastningen i Skandias fastighetsportfölj som ökade med nästan 12 procent i värde under året”, skriver bolaget.

– Våra innehav i fastigheter utgör drygt 11 procent av livportföljen. Det är en strategisk tillgång som har utvecklats mycket bra under de gångna åren och har även bidragit med riskspridning. Om oron på den svenska bostadsmarknaden fortsätter under 2018 är vi naturligtvis inte immuna. Vi har dock valt att sprida våra investeringar i fastigheter både geografiskt och mellan kommersiella lokaler och bostäder, vilket minskar portföljens känslighet, säger Frans Lindelöw.

Under november månad inledde Skandia ett arbete med att uppnå ett helt och hållet kvalitetsgranskat fondutbud. Det innebär att antalet fonder kommer minska från 800 till cirka 250 stycken. Arbetet med kvalitetsgranskningen slutförs under februari 2018. Syftet är att erbjuda kunderna förutsättningar för god avkastning, enkelhet, kvalitet och prisvärdhet.  

– Vi satsar genomgående på högre kvalitet i fondutbudet för att kunderna enkelt ska kunna välja rätt fonder. Framöver kommer Skandia att erbjuda fonder som vi bedömer ha gynnsamma förutsättningar att avkasta över genomsnittet för jämförbara fonder. För att granska prisvärdheten analyserar vi fondernas avgiftsstruktur samt hur aktiv och bra förvaltningen är, säger Frans Lindelöw. 

“En hög återbäringsränta och starka nyckeltal bidrog till att försäljningen ökade med 19 procent jämfört med föregående år. Under året har också hög inflyttning av kapital till företagsförsäkring i kombination med en stark privatförsäljning bidragit positivt. Privatförsäljningen mattades av något under andra halvåret till följd av införandet av premietak för Skandias traditionellt förvaltad kapitalförsäkring och avvecklingen av strukturerade produkter”, skriver bolaget.

Annons