Johar Bendjelloul är en av Sveriges mest uppskattade radioröster och intervjuare, i P1 såklart. I vår är han programledare för Studio Ett och för Europapodden där de senaste och hetaste politiska ämnena tas upp. Nu är det dags för Johar att själv bli intervjuad – Realtid Karriär träffade honom över en fika i Radiohuset.
Johar Bendjelloul: "En ny världsordning vi ännu bara kan skönja konturerna av"
Mest läst i kategorin
Hej Johar! Du är aktuell med Europapodden som kommer med ett nytt avsnitt varje tisdag – var det du som tog initiativet till den?
– Nej, jag blev tillfrågad och lyfte bokstavligen armarna i luften när jag fick frågan eftersom jag tyckte det lät som en så otroligt rolig idé! Jag är väldigt road av europeisk politik, kanske framför allt fransk och tysk. 2017 är ju ett spännande år med flera stora val; Europa kan ju se helt annorlunda ut i oktober än vad det gör nu. Om Marine Le Pen blir president i Frankrike kommer EU-samarbetet få svårt att överleva, speciellt om Angela Merkel samtidigt tappar kraft.
Vad är ett "worst case scenario" som du ser det?
– Det finns väldigt många… För ett litet land som Sverige kan det vara att vi får det svårt ekonomiskt eftersom vi är så handelsberoende. Frihandeln, som vi har tagit för given, ifrågasätts ju allt mer. I ett längre perspektiv finns det en risk att demokratin, som vi också ser som så självklar, inte överlever.
Finns det något "best case scenario", att den rådande EU-krisen kan resultera i något bra?
– En sådan sak skulle kunna vara om det blir en bättre folklig förankring i EU-samarbetet, och att politikerna tvingas förklara sina ståndpunkter bättre.
Hur oroliga ska vi i Europa vara över att Trump nu är USA:s president?
– Jag fick faktiskt frågan inför starten av Europapodden om man kan göra en sådan utan att prata om Trump. Svaret är naturligtvis att det inte går, hans ande svävar ju över allting. Detsamma gäller Putin. Det är en ny världsordning på gång som vi ännu bara kan skönja konturerna av.
I hur stor utsträckning kan du som journalist inom public service ta politisk ställning?
– Vi tar ingen ställning alls i kontroversiella frågor, och det behövs inte heller. Vår uppgift är att beskriva och berätta om saker så komplext vi kan. Jag förstår att detta kan låta lite exotiskt i dessa tider när vi lever i en åsiktsekonomi, där allting bygger på åsikter. Men vi har den extrema åsikten att vi gör vårt bästa för att vara opartiska, och för att lyssna på alla sidors bästa argument.
Den traditionella opartiska journalistiken ifrågasätts ju alltmer av så kallade "troll" som menar att man medvetet mörkar vissa fakta. Kommentar?
– Det är väldigt tydligt i vår tid att det finns många olika berättelser om vad som sker, och visst finns det människor som hör av sig med den typen av åsikter. Samtidigt ligger ju Sveriges radio och public service fortfarande i topp i mätningar om vilka medier folk litar mest på. I bästa fall kan denna typ av åsikter göra att vi skärper oss, och på så sätt vara bra för demokratin. Men det är såklart oroande att fakta värderas mycket lägre än tidigare; fakta är ju ändå fundamentet i det vi sysslar med. Om fakta blir något relativt är vi illa ute. Det är viktigt att försöka hålla huvudet kallt och inte låta oss skrämmas. Det är inte nödvändigtvis "folket röst" vi hör även om det är många som hör av sig i en fråga.
Känner du dig personligen påpassad, att lyssnare hör av sig och har åsikter specifikt om vad just du har sagt?
– Ja, lustigt nog känner jag mig mer påpassad nu när jag jobbar på radion är när jag syntes i tv-rutan. Det finns väldigt många engagerade radiolyssnare som tycker och tänker saker. Jag försöker verkligen svara på allt, och det går för det mesta bra.
Har du fått några regelrätta hot?
– Just det hade jag större problem med i början på 00-talet när jag var programledare på Aktuellt. Då var det fortfarande ganska ovanligt med människor med mitt svartmuskiga utseende i rutan. Nu har jag väldigt lite sådana problem, ta i trä! Tyvärr finns det en tydlig slagsida mot att det är kvinnor som drabbas hårdast av hot och troll.
Gör det faktum att du är en offentlig person att du är förtegen när det gäller ditt privatliv?
– Jag är ganska privat av mig, men försöker ändå svara på frågor. Jag har förstått att det kan ses som exotiskt att faktiskt ha ett privatliv som man inte vill prata om, ha ha.
Ok jag testar – hur ser din familj ut och hur lever du privat?
– Jag är separerad sedan ett år tillbaka, men är inte singel. Jag har två döttrar som bor hos mig varannan vecka. Det funkar helt okej, men jag har fortfarande inte vant mig vid att vara ifrån barnen varannan vecka.
Är du intresserad av aktier eller andra sätt att placera pengar?
– Jag är oerhört försiktig när det gäller sådana saker; jag är en "bankkontokille" och har mina mina sparpenar på ett vanligt bankkonto. Det är förmodligen fullkomligt idiotiskt, men ska man investera måste man ju också i någon mån vara intresserad av spel och risk. Just nu är jag inte alls intresserad av risk när det gäller mitt sparande. Det är skönt att slippa tänka på sina pengar.
Det har snart hunnit gå tre år sedan din bror Malik Bendjelloul (känd dokumentärfilmare som fick en Oscar för Searching for Sugarman) dog. Hur ofta tänker du på din bror i dag?
– Tre år är en väldigt kort tid i sådana här sammanhang, och det gäller att förhålla sig till att det inte blir bra. Smärtan är precis lika stark fortfarande. Att "tiden läker alla sår" är inget jag har upplevt ännu så länge. Jag tänker på Malik ofta och i väldigt olika sammanhang. Om det är en låt på radio jag vet han tyckte om, eller en nyhet jag vet han skulle tycka var intressant, saker jag skulle skulle vilja berätta för eller dela med honom honom.
Var finns Maliks Oscarstatyett i dag?
– Den finns faktiskt i min bokhylla. Jag är väl den enda människan på jorden som äger en Oscar som jag egentligen inte alls vill ha… Men jag tycker ändå det är bättre att den står framme än att den ligger i ett bankfack.
Du är väldigt uppskattad i rollen som intervjuare – är det något du själv tycker du är extra bra på?
– Det är ett element jag trivs väldigt bra i; det är otroligt roligt att intervjua. Delvis för att det är så himla svårt och kräver fullständig närvaro om det ska bli bra. Ofta har man väldigt kort tid på sig, och man pratar oftast med människor som vill prata om något annat du vad du själv tänkt dig.
Har du några bra intervjuknep att dela med dig av?
– Det finns ett riktigt bra knep som egentligen är ganska tråkigt, och det är att du måste vara bra förberedd och påläst. Det finns en direkt relation mellan nedlagd tid på förberedelser och hur bra intervjun blir. Och så handlar det såklart om att lyssna på den du intervjuar.