Investeringsexperter var överlag pessimistiska under gårdagens Investor Summit-seminarium i Stockholm. Tillväxten är låg och ränteläget ses inte som positiva steg medan det blir allt svårare att hitta rätt investeringar.
"Glöm högre tillväxt de kommande åren"
Mest läst i kategorin
Gårdagens Investor Summit, organiserad av SvD Näringsliv och Insight Events Sweden, handlade inte bara om hållbarhet och ESG-faktorer inom investeringarna. Andra delen av konferensen handlade mycket om hur och var det är bäst att investera i nu samt vad för ekonomisk utveckling vi kan vänta oss och fond- och pensionsexperterna var inte positiva kring marknadsläget överlag.
Det underliggande temat var att vi befinner oss i en mycket svår miljö. Peter Fitzgerald, multi asset-chef på brittiska Aviva Investors sa att man i alla fall inte bör investera i europeiska statsobligationer.
— När det gäller var man ska investera – tillväxtmarknadsobligationer- och aktier är bra områden men alla måste förstå att avkastningen i dagens lågräntemiljö kommer vara betydligt mer volatil, sade han.
Panelen handlade om hur bäst att diversifiera sin allokering som stor investerare och AMF:s Peder Hasslev lyfte här fram tillgångsklasser som fastigheter och infrastruktur men flaggade även för att det kan vara svåra sektorer att ge sig in i.
– Det är tidsödande. Det tog oss 6 år att öka det från 6 procent till 18 procent av portföljen så det tar tid att bygga upp det.
I en senare presentation om vilka tillgångsklasser är intressantast i dagens marknad fortsatte Axa Investment Managers cio Chris Iggo med temat om låg tillväxt innan han gav sina tips.
– Sanningen är att tillväxten är en besvikelse och kommer fortsätta att vara det. Vi har höga skuldnivåer, låg tillväxt och låg inflation så det är svårt att vara optimistisk. Hittills har responsen varit att sänka räntorna men det har inte fungerat och jag har svårt att se en förbättring på kort sikt. Glöm tanken på en starkare tillväxt för åtminstone ett par år framöver, sade Iggo.
Han menar att faktumet att så många tillgångar på räntemarknaden handlas till negativa yields är symptomatisk för djupare problem och pekar på att många investerare som försäkringsbolag också får stora problem framöver. I Europa är avkastningen så låg att försäkringsbolagen, som måste få en avkastning för att matcha sin skulder, får stora problem att göra det.
– Förmågan att vara solvent blir då allt svårare eftersom det inte går att få en avkastning. Japan de senaste 20 åren är en bra karta över de problem som Europa står inför nu.
– När det gäller min prognos tycker jag tillväxtmarknader är intressanta just nu och ett område man bör fundera på att investera i nu. Den svaga dollarn, råvarukrisen, låga räntorna tillsammans med starka makrofaktorer kommer bidra till en återhämtning i tillväxtmarknader, som har varit väldigt impopulära de senaste åren, sade Iggo.
I en tidigare panel om huruvida aktiv eller passiv förvaltning var bättre var Iggo, Tredje AP-fondens vd Kerstin Hessius och GAM:s portföljförvaltare Kier Boley eniga om att det bästa är att vara flexibel och kunna tillämpa dynamisk förvaltning.
Här avslutade dock Hessius med att såga räntepolitiken, även om hon nämnde vissa fördelar, som att Tredje AP-fonden äger flera fastighetsbolag och kan därmed låna till lägre räntor.
– Men jag tycker minusräntan är ett problem, det är inte hållbart. Generellt är jag emot den och tycker att det är en dum idé.