Realtid

Fondchef: Risk för fintech-bubbla

Josh Spencer är portfolio manager på T. Row Price. Foto: Pressbild & Pixabay
Josh Spencer är portfolio manager på T. Rowe Price. Foto: Pressbild & Pixabay
admin
admin
Uppdaterad: 07 apr. 2017Publicerad: 07 apr. 2017

Molntjänster, tv-spel och elbilar är heta tech-trender. Mycket talar däremot för att fintech-sektorn är överhettad. Det säger Josh Spencer, portföljchef på T. Row Price, i en exklusiv intervju med Realtid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Baltimorebaserade kapital- och fondförvaltaren T. Rowe Price har länge haft ett tydligt tech-fokus och investerade tidigt i Facebook och Snapchat. Bolaget förvaltar bland annat fonden Global Technology Equity Fund med större innehav i bland annat Salesforce, Alibaba och Tesla.

Realtid.se fick en intervju med fondens portföljchef Josh Spencer som varnar för fintech. Det har regnat pengar över sektorn de senaste åren, men få finans-startups har uppvisat hållbara affärsmodeller, enligt Spencer.

– Vi ser hur betaltjänster online allt mer börjar domineras av stora amerikanska betalbolag som Visa och Mastercard, liksom Tencent och Alibaba i Asien. Därför har vi valt att inte ha några fintech-innehav alls, säger han och tillägger att han inte heller ser någon större tillväxtpotential i bolag som sysslar med virtuell verklighet (VR), då det är en allt för nischad produkt. 

Vinnare och förlorare

Istället pekar har ut tre andra lukrativa globala tech-trender. Den första kallar han för "tech enterprise". Segmentet omfattar mjukvarubolag som kinesiska Alibaba och amerikanska Amazon och Salesforce som säljer molnsystem till andra företag. Josh Spencer betraktar dem som framtida tech-vinnare.

Traditionella IT-jättar som IBM och Microsoft tillhör däremot förlorarna, eftersom de bland annat är specialiserade på att bygga fysiska datacenter – som nu utmanas av billigare och flexiblare molntjänster, enligt Spencer.

Hett med dataspel

Den andra stora trenden är "consumer tech" eller "konsumtions-tech". Det inkluderar fritidsbetonade produkter och lösningar. Data-, online- och tv-spelsbolag är särskilt heta inom sektorn, menar Spencer.

ANNONS

– Vi ser hur främst unga personer världen över engagerar sig i dataspel och speltävlingar. Allt fler går också in på Youtube för att se andra spela, säger Josh Spencer till Realtid.se och tillägger att denna utveckling gått snabbast Asien:

– Det kan bero på att exempelvis Kina inte har några stora kommersiella kabel-tv-nätverk, utan bara ett antal statliga kanaler, vilket banat vägen för annan typ av underhållning, säger han.

Asien tar täten

Många tech-trender startar i just Asien, enligt Spencer. Även digitala betallösningar fick tidigt stort genomslag i regionen. Många asiatiska länder var fram tills ganska nyligen väldigt kontantberoende.

Men istället för att satsa på dyr infrastruktur för kortbetalningar skedde en boom av onlinebaserade betaltjänster i exempelvis Kina. Även onlinehandeln har exploderat i landet som tidigare saknat stora varuhuskedjor som Ikea och Walmart.

– Samtidigt återfinns fortfarande de största och mest betydande tech-centran i Europa, USA och Japan merparten av immaterialrättslig utveckling sker. Mycket händer i Tawian och Kina, men främst på tillverkningssidan, säger Josh Spencer.

Ska producera 250.000 bilar

Ytterligare en tydlig trend är att tech spelar en allt större roll i tillverkningsbranschen. Bilindustrin med elbilstillverkaren Tesla i spetsen är ett exempel. Och bolaget är ett av större innehaven i T. Row Prices globala techfond.

ANNONS

– Tesla har sagt att de ska producera 250.000 bilar under nästa. Jag tror det kommer ta lite längre tid. Men även om de når sitt mål redan 2018 så kommer deras marknadsandel av den totala bilmarknaden globalt bara utgöra cirka en halv procent. Så vi ser fortsatt stor tillväxtpotential i bolaget, säger Josh Spencer.

Det talas ofta om att BMW och Audi är på gång med "Tesla-dödare"? Vad tänker du om det?

– Jag tror att traditionella bilföretag har svårt att svara upp mot Teslas produktion. De ligger efter, samtidigt som till exempel BMW är oroligt för att folk ska börja köpa "för många" elbilsmodeller, eftersom elbilstillverkningen bara utgör en liten del av deras totala produktion.

– Men bilar kommer ändå att elektrifieras snabbt till oljebolagens stora överraskning, säger Josh Spencer och skrattar.

Minskade investeringar

Hur ser han då på tech-sektorns framtid? Förra året minskade till exempel tech-investeringarna globalt. Dock från rekordhöga nivåer 2015. Och Josh Spencer välkomnar utvecklingen.

– Under 2014-2015 var många techbolag väldigt högt värderade. Det var extremt. Vår tech-portfölj var upp 20 procent. Förra året avkastade den bara 6 procent. Men marknaden behövde en nedgång. Så jag är inte oroad. Det går upp och ner. Jag hade däremot varit oroad om det bara fortsatt uppåt, säger han.

Somliga spår en tech-bubbla? Delar du den bilden?

ANNONS

– Nej, vi ser ingen bubbla i de stora bolagen som Google, Tencent och Amazon. De är så pass etablerade att de börjar likna traditionella företag utanför tech-sektorn. Men bland mindre bolag är osäkerheten större.

Mindre känslig

Samtidigt är tech-sektorn generellt mindre känslig för stora världshändelser och makropolitiska förändringar, menar Spencer. Kostnadseffektiv produktutveckling gör att de kan driva sin egen tillväxt i högre grad än traditionella bolag, enligt Spencer.

– Tech-bolag kan också stjäla marknadsandelar från andra branscher. Data- och tvspelsutvecklarna utmanar exempelvis tv-industrin och betaltjänster pressar den traditionella kontantekonomin.

Josh Spencer tror också att tech-sektorn växer i maklig och behaglig takt de närmaste åren. Stabila IT-bolag som Google, Amazon och Alibaba motverkar volatilitet i marknaden – medan somliga startups dukar under och försvinner, vilket minskar risken för övervärderingar.

Den svenska tech-sektorn är het och Stockholm har näst flest "enhörningar" per capita efter Silicon Valley. Tittar ni mycket på Sverige just nu?

– Hexagon ett spännande bolag med fantastisk teknologi. Norden är också intressant tack vare dess starka utbildningskultur. Regionen ligger även i framkant på immaterialrättsområdet, vilket är centralt för techindustrin.

Global Technology Equity Fund, som Josh Spencer ansvarar för, har i dag bara ett svenskt innehav i form av Hexagon som säljer tech-lösningar till bland annat jorbrukssektorn och tillverknings- och byggindustrin. Spencer har också fått upp ögonen för Fingerprint, men valt att inte investera i företaget efter kraftiga kursrörelser i dess aktie senaste tiden.

ANNONS

– Samtidigt så tittar jag inte så mycket på enskilda länder eller tech-centran utan på företag i hela världen. Det spelar inte så stor roll var de är hemmahörande. Nyligen gick jag in spanska Amadeus, jag har stor respekt för ett franskt företag som heter Dessault, liksom japanska Fanuc.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
globala
Spela klippet

Globala skiftet – här är landet som kan bli framtidens jätte

Med en befolkning större än Kinas och en ekonomi som växer i rekordfart kan en ny global jätte vara på väg att utmana den rådande ordningen. I en tid då den ekonomiska världsordningen står inför stora förändringar behåller USA fortfarande sin position som världens största ekonomi – med Kina på en stark andraplats. Men ett […]