Den etablerade finansbranschen betraktade länge fintech-startups som ett kuriöst fenomen. Nu är de ovärderliga samarbetspartners.
Fintech in i finrummet
Mest läst i kategorin
Det visar den färska PWC-rapporten "Global fintech report". 1.308 finanstjänstchefer från hela världen har ingått i undersökningen. Och 82 procent uppger att de planerar att inleda fintech-samarbeten de närmaste tre till fem åren.
"Traditionella finansaktörer omfamnar nu snabbt fintech och satsar på partnerskap för att vässa sin operationella effektivitet och skapa mer innovativa tjänster för att möta kundefterfrågan", skriver PWC i rapporten.
Oro för intäktstapp
88 procent svarar att de är oroliga för att förlora marknadsandelar och intäkter till fintech-startups. 77 procent ska utöka och förstärka interna innovationsprogram. Lika många tror att de använder blockchain-tekniken senast 2020. Och 30 procent investerar i artificiell intelligens.
PWC konstaterar att fintech-startups och traditionella finansaktörer kompletterar varandra. De förstanämnda sitter på värdefull it- och techkompetens och de sistnämnda har stora kundstockar och mycket pengar.
Sackar efter
Samtidigt visar en annan PWC-rapport att svenska finansaktörers investeringar i fintech sackar efter i internationell jämförelse. För att förbli konkurrenskraftiga behöver de öka takten, enligt PWC. Globalt uppgick fintech-investeringarna till 90 miljarder kronor under förra året, men i Sverige satsades bara 1 miljard.
– Här ligger etablerade finansaktörer rejält på efterkälken jämfört med globala konkurrenter. Finansbranschen måste helt anamma fintech för att driva förändring och innovation, säger Johan Jerresand, chef för finanstjänster på PWC Sverige, i en kommentar till rapporten.
Mest kapital till Sverige
Men konkurrenten Deloitte är inte lika pessimistisk. På ett seminarium i början av mars berättade rådgivningsbolaget att mer än en av tio investeringar som görs i Norden går till fintech-startups. Och mest kapital hamnar i Sverige. Mellan 2014-2016 gjordes 50 fintech-investeringar i Sverige till ett värde av cirka 3,6 miljarder kronor.
– För bara några år sedan var det nära noll, sa Frida Jonsdottir, fintech-chef på Deloitte i Storbritannien, under sitt anförande på seminariet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.