Finans Nyhet

Tidigare chefs-JO går till botten med korruptionen på toppnivå

Taggar i artikeln

Elisabet Fura Granskning Korruption
Elisabet Fura
Publicerad
Uppdaterad

Tidigare chefs-JO Elisabet Fura blir en av tre personer i den externa oberoende kommission som ska granska misstankar om korruption i Europarådets parlamentariska församling.

Miriam Istner-Byman

Det var i april som man beslutade om kommissionens uppdrag – "att utföra en extern oberoende utredning av påståenden om korruption och om att främja intressen mot vissa ledamöter eller tidigare medlemmar av församlingen".

– Det är ett kort och mycket känsligt uppdrag. Vi ska vara klar till jul men ingen vet egentligen hur mycket arbete det blir eftersom det är första gången någonsin som man gör något liknande, säger Elisabet Fura till Legally Yours.

Det var i vintras som anklagelser om röstköp och annan typ av korruption tvingade Europarådets så kallade "byrå" att agera. Man beslutade då att man skulle se över sina "code of conducts", att man skulle kalla in hjälp och att man skulle inrätta ett extern organ för att gå till botten med anklagelserna.

Annons

Om allt går som det ska blir Elisabet Fura och hennes två kollegor godkända och kan börja arbeta i mitten av sommaren.

I kommissionen ingår även Sir Nicolas Bratza från Storbritannien, tidigare domare och tidigare ordförande för Europeiska domstolen för de mänskliga rättighetern, samt Jean-Louis Bruguière från Frankrike, tidigare domare med ansvar för bland annat ärenden relaterade till terrorism.

De tre ska få ett sekretariat i Strasbourg till sitt förfogande och man förusätter också att alla parlamentariker kommer att ställa upp och svara på frågor. Kring detta råder dock en viss osäkerhet och Elisabet Fura pekar på det faktum att det fanns ett stort motstånd bland flera parlamentariker mot att överhuvudtaget utreda anklagelserna.

Annons

Anklagelser mot Europarådets parlamentariska församling

Det som utlöste reaktionerna från flera parlamentsledamöter var en rapport från tankesmedjan European Stability Initiative (ESI) som kom med allvarliga anklagelser om att flera ledamöter i församlingen hade låtit sig mutas.

Framför allt handlade det om att man från azerbajdzjansk sida hade försökt köpa stöd i församlingen.

Rapporten lyfte fram en omröstning från 2013 där flera ledamöter i församlingen enligt rapporten hade tagit emot mutor form av bland annat kaviar, dyra mattor, juveler och pengar för att rösta mot en resolution om politiska fångar i Azerbajdzjan.

I centrum står italienaren Luca Volontè som enligt anklagelserna ska ha övertygat andra ledamöter från bland annat Spanien, Polen, Frankrike och Storbritannien att rösta ned rapporten. Volonté utreds av italienska åklagarmyndigheten för att ha tagit emot över två miljoner euro i mutor.

Kritik har också riktats mot den spanske ordföranden Pedro Agramunt för att han ska ha ignorerat anklagelserna och agerat "saktfärdigt".

Förtroendet för Agramunt nådde nya bottennivåer i våras efter att han haft ett möte Syriens president Bashar al-Assad och församlingen då genomförde en misstroendeomröstning och fråntog honom hans uppdrag att representera Europarådet.
 

Europarådets parlamentariska församling arbetar för att stärka mänskliga rättigheter, rättsstatsprinciper och utveckla den demokratiska kulturen i olika länder. Församlingen består av ledamöter från de 47 medlemsländers nationella parlament.
 

Annons