Realtid

Ett Facebook för pyramidförsäljning

administrator
administrator
Uppdaterad: 09 juni 2010Publicerad: 09 juni 2010

"Människor vill vara med i något som är större än de själva" säger Dan Andersson om hur svenskutvecklade Sitetalk ska locka svenskarna att tjäna pengar på sina vänner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Vi ser under 2010 ett stort behov. Människor vill vara med i något som är större än de själva. Vi ligger helt rätt i tiden.

Det säger Dan Andersson på Unaico som nu lanserar ”ett alternativ” till Facebook i Sverige.

– Idén fick vi för ett och ett halvt år sedan. Vår plan sträcker sig över de närmaste 36 månaderna.

Sitetalk har enligt egna uppgifter 160.000 medlemmar och siktar på en miljon redan i år. Medlemmarna ska värva varandra genom att skicka ut inbjudningar på etablerade nätverk som Facebook och Linkedin.

Nu lovar Dan Andersson bättre säkerhet än Facebook för alla som går med. Och alla som låter sig lockas ska få någonting tillbaka.

– Facebook tog fyra år på sig för att visa svarta siffror. Vi har byggt in en mer intressant modell för revenue sharing. En affiliate-lösning som ska göra det intressant att ta in många vänner, säger Dan Andersson.

En egen välgörenhetsorganisation ska locka nya användare. Dan Andersson berättar att han genom sin egen organisation ”redan skickat mat och vatten till Sichuan-provinsen i Kina efter den bortglömda jordbävningen där 2008”.

Men det är inte bara välgörenhet som lockar. Dan Andersson bryter lite på amerikanska men svävar inte på målet.

ANNONS

– Vi har en massa möjligheter för folk att spendera pengar. Om folk spenderar pengar i ditt nätverk så blir det pengar för dig, säger han.

– Bygger du upp en försäljning så får du en provision.

– Men det är gratis att vara med i Sitetalk. Man kan uppgradera sig och bli medlem i Unaico. Sitetalk är Unaicos MLM-arm.

MLM står för multi level marketing. På svenska heter det nätverksmarknadsföring eller pyramidförsäljning.

– Användarna är vår försäljningsmotor, säger Dan Andersson.

– När du tar in mig i nätverket ingår jag i din organisation.

I Norge skrev Lotteritillsynet sommaren 2009 att Enigro ”har klare likhetstrekk med ulovlige pyramidespill”.

– Det var länge sedan. I dag är situationen helt annorlunda. De var kritiska mot värdet i Unaicos erbjudande. I dag är våra erbjudanden fyllda av värde, säger Dan Andersson.

ANNONS

Företaget som äger Sitetalk heter Unaico. Unaico äger också företaget Enigro. 49 procent av aktierna i Enigro är ”reserverade” för betalande medlemmar.

Den som betalar får vara med och värva nya betalande medlemmar. Det är det här som myndigheterna kritiserat.

I EU är det olagligt att inrätta, driva eller göra reklam för något där människor betalar för att få vara med och värva andra som betalar i sin tur. Det är pyramidspel.

Men om det snarare handlar om att betala för att köpa en vara eller en tjänst så är det okej.

Sitetalk testar nu en plattform för e-handel. Det ska gå att köpa resor och elektronik. Dating, bingo och poker ska det bli. Det ska inte bara handla om att flytta runt varandras pengar.

Provisionen ska betalas tillbaka som rabatt. Användarna kan samla poäng i virtuella pengar i en egen bank och i aktier på en låtsasmarknad.

Norge har haft flera fall av pyramidspel. De ansvariga bakom företagen T5PC och Plexpay har fällts i domstol.

Efter att Lotteritillsynet varnat för Enigro har det varit tyst i Norge. Myndigheten har nöjt sig med det.

ANNONS

I norska tidningar pekas din verksamhet ut som pyramidspel. Hur har du bemött det?

– Jag kan inte kommentera norska media, säger Dan Andersson.

Vad är skillnaden mellan det du gör och olagligt pyramidspel?

– Mitt svar är att pyramidspel är uppbyggda för att vara kortsiktiga. Det bygger på att någon bygger upp ett stort nätverk och sedan tar pengarna och springer. Vi gör tvärt om. Det här är långsiktigt. Vi bygger upp och investerar i verksamhet och kontor över hela världen. Vi är inget pyramidspel.

– I ett pyramidspel är det den på toppen som får mest. Här spelar det ingen roll om du kommer in sist. Du kan ändå gå om vem som helst och sluta som den som tjänat mest.

Varför väljer du ett upplägg där du måste argumentera för att det inte är olagligt?

– Direktförsäljning är något jag varit intresserad av länge. Det är så här Oriflame arbetar. Eller Avon Products. Och Mary Kay och Herbalife. Affärsmodellen är etablerad.

Det är hemligt vem som äger Unaico och Enigro. Norrmannen Jarle Thorsen står som grundare. Landsmannen Rune Evensen är vd för Unaico. Dan Andersson är vd i Enigro.

ANNONS

Enigro har kontor i Hongkong och postadress i Panama men är registrerat på Brittiska jungfruöarna. Därför går det inte heller att ta reda på om medlemmarna verkligen äger 49 procent, men ledningen lovar börsintroduktion i den verkliga världen år 2012 och påpekar i samband med det att låtsas-aktierna stigit i värde med 900 procent.

Sitetalk är registrerat i Storbritannien.

Men om du bedriver verksamhet i Sverige måste du följa svensk lag?

– Det här är reglerat av DSA, Direct Selling Association, säger Dan Andersson.

Det är inte en myndighet.

– Nej, det är en lobbyorganisation som har goda relationer med myndigheterna.

Varken Lotteriinspektionen eller Konsumentverket har hört talas om Sitetalk, Enigro eller Unaico. Anonyma besökare på konsumentupplysningssajten Cint är kritiska.

Fem programmerare hos Ispy på Östermalm i Stockholm har utvecklat sajten för ett par miljoner kronor i förskott. Ungefär halva jobbet återstår, men sajten är redan igång. Den körs i operatören Bahnhofs datahall i ett gammalt skyddsrum på Södermalm i Stockholm.

ANNONS

Sitetalk finns enligt egna uppgifter redan i fyra länder i Europa och tre i Asien. Dan Andersson presenterade Sitetalk i Hongkong den 2 februari i år.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS