Realtid

"En robot är vaken dygnet runt"

Foto: Caleb Goessling/Phil Bond/Wikimedia Commons.
admin
admin
Uppdaterad: 15 juli 2016Publicerad: 15 juli 2016

Kapitalförvaltaren Stellum har en stark tilltro till automatiserade digitala lösningars förmåga att förvalta kapital – trots tidigare exempel på när "robotar" varit felprogramerade. "Risken att det blir fel i förvaltningen är större ifall det är en människa inblandad", säger Gustaf Haag på Stellum.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Realtid.se har tidigare rapporterat om att automatiserade verktyg för investeringsrådgivning är på uppgång, bland annat i form av Göteborgsstartupen Sigmastocks.

Gustaf Haag, Stellum,
ansvarig för Tieless

Nu lanserar kapitalförvaltaren Stellum vad man kallar för "Sveriges första robotrådgivare för småsparare", inom ramen för en ny tjänst som går under namnet Tieless.

– Det finns en tydlig trend att konsumenter är trötta på att betala i onödan och nu har turen kommit till finansmarknaden. Marknaden är mogen och tekniken finns där. I USA erbjuds robotförvaltning för privatsparare redan med stor framgång, säger Gustaf Haag, partner på Stellum och ansvarig för Tieless.

Till skillnad från exempelvis Sigmastocks sköter Tieless både rådgivningen och förvaltningen av privatspararnas pengar.

Tjänsten använder sig av en förprogrammerad algoritm som ska ge så bra avkastning som möjligt i förhållande till den risk som privatspararen i fråga anger sig villig att ta.

Handeln sker uteslutande i passivt förvaltade ETF:er, inom ramen för ett investeringssparkonto (ISK), och Tieless tar ut en avgift på 0,5 procent av det förvaltade kapitalet årligen.

Rådgivare lurar småsparare

ANNONS

Gustaf Haag menar att många privatsparare nästintill blir lurade av rådgivare på banker och fondbolag i dag.

Rådgivarna har starka incitament att rekommendera vissa fonder – oftast de som ger högst provision – till småspararna, vilket leder till att de råd som ges inte nödvändigtvis är de bästa för den enskilde spararen.

– Om man inte har så mycket kapital blir man ofta rekommenderad att placera i bankens egna fonder eller i de fonder som ger rådgivarna bäst betalt, tyvärr. Och allt fler småsparare börjar förstå detta. Folk vill inte bli sålda till fondbolagen, utan man vill få bra råd, säger han.

Under de senaste åren har det diskuterats ifall det vore en bra idé att införa ett provisionsförbud för finansiell rådgivning. Ett förbud skulle minska incitamenten för rådgivare att rekommendera vissa placeringar framför andra, menar bland annat Finansinspektionen.

Malin Omberg, chef
för konsumentskydd
på Finansinspektionen

– Finansiell rådgivning ska vara i konsumentens intresse. Vi har därför länge varit tydliga med att vi vill förbjuda provisioner till rådgivare från produktbolag, eftersom det just underminerar rådgivning i kundens intresse, sa Finansinspektionens chef för konsumentskydd Malin Omberg under ett seminarium i våras.

Planerna på ett provisionsförbud skrotades dock av regeringen så sent som i maj i år.

I frånvaron av ett förbud mot provisioner menar Finansinspektionen att digitala och automatiserade tjänster för rådgivning och förvaltning kan vara en bra lösning på problemet.

ANNONS

– Automatiserad rådgivning är ny kanal som kan minska risken för intressekonflikter. Samtidigt kräver det mer teknisk kompetens och andra typer av compliance- och kontrollfunktioner för att hantera utvärdering av en robot, sa Malin Omberg under samma seminarium.

Även robotar kan fela

Att fullt ut lita på robotar kan dock innebära problem. Det finns tidigare exempel på när så kallade börsrobotar har tolkat marknadssignaler fel, vilket har lett till förödande konsekvenser.

Ett exempel på det var när en vanlig daytrader lyckades lura en börsrobot på tusentals kronor, som tidningen Fokus berättade om i våras.

Mannen bakom Stellums nya tjänst Tieless, Gustaf Haag, menar dock att robotar är mer tillförlitliga än människor.

– Risken att det blir fel i förvaltningen är större ifall det är en människa inblandad. En robot är vaken dygnet runt, en robot kan övervaka och ta in mycket mer data och är dessutom mycket mer rationell än vad en människa är, säger han.

Tanken med algoritmen bakom Tieless är inte att hitta nästa veckas aktievinnare, snarare handlar det om att "bygga skräddarsydda indexportföljer", menar Gustaf Haag.

– Vi kommer aldrig att vara den fond som toppar listorna en vecka, men vi kommer heller inte vara den som ligger längst ner. Kunden får vad den förväntar sig, säger han.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

De spås bli vinnande aktier under 2025

Efter ett utmanande år för biltillverkare ser 2025 desto ljusare ut för fordonssektorn, åtminstone om du frågar Deutsche Bank. Storbanken pekar nämligen ut Tesla och svenska Autoliv (börskurs Autoliv) som nyckelaktier att satsa på. Deutsche Banks analytiker ser särskilt positivt på Teslas position inom självkörande teknik, som väntas bli en avgörande konkurrensfördel under 2025. Missa […]