Annons

Annons

"En av de gladaste advokatdagarna i mitt liv"

En svidande kritik mot EBM. Det kallar Alexander Richards försvarsadvokat Per Samuelson hovrättens dom.

I dag friades affärsmannen Alexander Richards från nästintill samtliga brottsmisstankar som Ekobrottsmyndigheten riktat mot honom samt Nacka tingsrätt dömt honom för.

– Det här är en av de gladaste advokatdagarna i mitt liv. Jag har kämpat något så oerhört för Alexander Richards. Han har precis ringt och lämnat meddelande att det är den lyckligaste dagen i hans liv. Han har fått sitt liv tillbaka, säger försvarsadvokaten Per E Samuelson.

Han kallar samtidigt hovrättsdomen för en svidande kritik av Ekobrottsmyndigheten och inte minst av nacka tingsrätt som har handlagt fallet.

Annons

Annons

– Det var ett hästarbete att gräva upp sanningen ut jorden för den var begravd under berg av argument från Ekobrottsmyndigheten. Det är oerhört glädjande att hovrätten har insett att Alexander Richards är en hederlig person, säger han.

Alexander Richards dömdes i Nacka tingsrätt till tre och ett halvt års fängelse för åtta fall av grovt svindleri, grovt skattebrott, flera fall av bokföringsbrott, varav två grova, tre fall grovt insiderbrott samt ett fall osant intygande, grovt brott. Han dömdes även till fem års näringsförbud. I dag rev alltså hovrätten upp domen på alla punkter utom två fall av bokföringsbrott.

– Det som alla åker dit på där bokföringen varit försent upprättat. Det är rena rama bagatellen och att jämföra med en fortkörning i princip. Han är i praktiken helt friad. Han är en fri man och har fått sin heder tillbaka.

Per E Samuelson räknar inte med att EBM kommer överklaga domen till Högsta domstolen. Han menar att detta inte är en

prejudikat-sak.

– Det är en bevisfråga. Det här vann vi i hovrätten eftersom vi grävde upp verkligheten ur jorden och lade ett pussel av papper för att visa att verkligheten inte var som åklagarsidan påstod och därför har vi vunnit.

Per E Samuelsson försvarade aldrig Alexander Richards i tingsrätten. Efter den fällande domen bestämde sig affärsmannen för att byta försvarare. För endast ett år sedan kom Per E Samuelson in i målet och fick då hett om öronen.

– Det är nog, en av de största, mest omfattande, tyngsta arbetsinsatser som jag har genomfört i min advokatkarriär – om inte den tyngsta. Med så kort varsel, ta fram så mycket material. Vi hade ett sakframställningsmaterial på 650 sidor som vi gav in. Det har tagit väldigt mycket kraft och energi, säger han.

Realtid.se söker Alexander Richards för en kommentar samt kammaråklagare Stig Åström från Ekobrottsmyndigheten.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons