Realtid

Edberg och Svensson förlorar delstrid i domstolen

Stefan Edberg och Fredrik Svensson strider vidare mot minoritetsägarna som kräver 40,6 miljoner kronor från duon. Foto. Case
Stefan Edberg och Fredrik Svensson strider vidare mot minoritetsägarna som kräver 40,6 miljoner kronor från duon. Foto. Case
Sara Johansson
Uppdaterad: 05 apr. 2017Publicerad: 05 apr. 2017

Västmanlands tingsrätt väljer att inte avvisa skadeståndstalan mot det före detta tennisproffset Stefan Edberg och AB Arvid Johansson-arvingen Fredrik Svensson.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tennisproffset Stefan Edberg och AB Arvid Svensson-arvingen Fredrik Svensson förlorade nyligen en delstrid i tingsrätten då de yrkat att domstolen ska avvisa skadeståndstalan från en av minoritetsägarna. Det totala skadeståndshotet från minoritetsägarna uppgår till 40,6 miljoner kronor.

Anledningen att Stefan Edberg och Fredrik Svensson ville avvisa talan var att minoritetsägaren, det utländskt företaget Coastline, inte klarade av att ställa den önskade säkerheten för rättegångskostnaderna om 5 miljoner kronor. Bolaget lämnade istället en säkerhet i form av en borgensförbindelse om 1 miljon kronor. Edberg och Svensson svarade då med ett avvisningsyrkande.

Coastline svarade i sin tur med att överföra fordran om drygt 640.000 kronor till en av de svenska minoritetsägarna. Edberg och Svensson vidhöll avvisningsyrkandet men domstolen anser att den överlämnade talan inte omfattas av skyldigheten att ställa en säkerhet för rättegångskostnader och därmed saknas det grund för avvisning.

Den stora tvistliga frågan i målet är vad bolaget Case egentligen var värt år 2015. Minoritetsägarna känner sig nämligen lurade av Stefan Edberg och Fredrik Svensson som tillsammans med andra ägare förvärvade Case – där de själva satt i styrelsen – genom det nybildade bolaget Proficio för 32 miljoner kronor. Genom affären blev Proficio majoritetsägare till ett alldeles för lågt pris, enligt minoritetsägarna, som stod handfallna vid affären. De menar istället att marknadsvärdet borde ligga på 150 miljoner kronor, vilket Edberg och Svensson anser inte har någon verklighetsförankring.

Den infekterade tvisten fortsätter alltjämt i domstolen.

I ett färskt yttrande från den tidigare styrelseledamoten och tilllika minoritetsägaren som fick, enligt domstolens beslut, överta och föra det utländska bolagets talan radas tidigare transaktioner upp för att övertyga domstolen om att värderingen och tillika köpeskillingen var alldeles för låg.

I mars 2011 när minoritetsägaren själv samt det utländska bolaget förvärvade aktier i Case Investment uppgick värderingen till drygt 180 miljoner kronor. I november 2011 värderades Case Asset Management till 150 miljoner kronor, enligt två andra transaktioner.

Edberg och Svensson svarar i ett yttrande att det är orelevant vad värdet på aktierna i bolagen var fyra år efter den relevanta värderingstidpunkten. Vad aktierna var värda år 2011 har därmed ingen bäring på värdet på aktierna 2015.

ANNONS

Vidare skriver minoritetsägaren att Svensson och Edberg bestrider att  den tidigare Hockeyspelaren Niklas Lidström förvärvade aktier i Proficio för cirka 4 miljoner kronor vilket motsvarar ett bolagsvärde om cirka 80 miljoner kronor under 2015. Minoritetsägaren pekar på att Proficio inte äger några andra "nämnvärda tillgångar" än aktierna i Case.

Minoritetsägaren pekar även på att United Bankers varit villiga under 2015 att bjuda 100 miljoner kronor för Case Kapital-aktierna men att majoritetsägarna som står bakom Proficio klargjort att det inte fanns något intresse för att sälja aktierna utan att man istället ville utveckla verksamheten på egen hand.

Edberg och Svensson ställer sig fortfarande frågande till att minoritetsägaren och tillika den tidigare styrelseledamoten nu har synpunkter på försäljningen då han faktiskt var med under styrelsemötet då försäljningen beslutades. Det enda han ska ha motsatt sig under styrelsemötet var val av ny styrelse.

I ett yttrande till domstolen skriver Edbergs och Svenssons ombud att "det är uppenbart att N N (minoritetsägaren red. anm) nu försöker att grunda en skadeståndstalan på samma beslut som han själv varit med att fatta. I ett sådant läge måste hans skadeståndsanspråk jämkas till noll". Vidare skriver de att även att den utländska ägarens skadeståndsanspråk bör jämkas till noll då det är minoritetsägaren som kontrollerar bolaget.

I går hölls en muntlig förberedelse i målet. Under hösten är huvudförhandling inplanerad.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]