Ekobrottsmyndigheten, EBM, lägger ned förundersökning om otillbörlig marknadspåverkan i Fingerprint-aktien. "Däremot utreds vissa av de transaktioner som framgår av anmälan i andra förundersökningar", säger vice chefsåklagare Jan Tibbling på EBM.
EBM lägger ned förundersökning mot FPC
Mest läst i kategorin
I slutet av december förra året mottog Ekobrottsmyndigheten (EBM) en anmälan som rubricerades som ”Anmälan om ekonomiska brott under perioden januari – december 2016”.
En förundersökning om otillbörlig marknadspåverkan i Fingerprint-aktien inleddes. Men nu läggs den ned, meddelar EBM på torsdagen.
– Jag har den 28 juni beslutat att lägga ned förundersökningen rörande misstänkt marknadsmissbruk i FPC-aktien under 2016. Utredningen har visat att det inte längre föreligger anledning att de brott som anmälts har begåtts. Däremot utreds vissa av de transaktioner som framgår av anmälan i andra förundersökningar, säger vice chefsåklagare Jan Tibbling i ett pressmeddelande på torsdagen.
Den 46-sidiga anmälan påstod bland annat att fem utländska hedgefonder agerat klandervärt i sin handel med Fingerprint-aktien. Något som Realtid.se rapporterat om tidigare.
Enligt anmälen skulle hedgefonderna ha påverkat kursen och handeln i Fingerprint Cards B-aktie med hjäp av omfattande internhandel och falska volymordrar. Fonderna misstänktes även för att ha ställt ut warranter och stora positioner i icke börsnoterade optioner (så kallade OTC derivat).
"Huvudanmälan (…) innehåller påståenden om otillbörlig marknadspåverkan genom bl a samordnad handel samt spoofing och tidpunkter för när dessa skulle ha begåtts med utpekande av fem utländska företag (…) men utan att ange vad som närmare konstituerar misstankarna mot att ”Gruppen” skulle gjort sig skyldig till anmälda brott", skriver chefsåklaren Jan Tibbling i sitt beslut.
Men nu läggs alltså förundersökningen ned. Chefsåklagare Jan Tibbling tillägger dock att vissa av de transaktioner som nämns i anmälan fortfarande utreds i andra förundersökningar gällande Fingerprint Cards.
Det gäller till exempel en händelse den 26 oktober förra året då en fantomorder som makulerats innan avslut ska lagts, enligt anmälan. Den gör också gällande att en säljorder på totalt 956.265 aktier på 82 kronor styck lades i samband slutcallen den dagen.
"Ca 820.000 av de totalt ca 956.000 aktier som ligger på säljsidan på 82 kr är en order lagd av depå hos Nordnet. Denna handel är redan föremål för en annan utredning rörande samma brottsmisstanke", skriver chefsåklagaren Jan Tibbling i beslutet.
Hela EBM-beslutet finns att läsa här.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.