Douglas Stark blir ny vd för Handelshögskolans inkubator SSE Business Lab. Han hämtas från startup-världen och ska öka inkubatorns synbarhet och leda dess flytt till Arkitekturhögskolans gamla lokaler på Östermalm. "Vi kommer att ingå i en nyskapad hubb för nytänkande och kreativitet", säger han till Realtid.se.
Douglas Stark: "Startups driver Sverige framåt"
Mest läst i kategorin
Handelshögskolan SSE Business Lab är helägt dotterbolag till Handelshögskolan i Stockholm. Sedan starten 2001 har det bland annat inkuberat betalbolaget Klarna, edtechföretaget Digieexam och byggstartupen Buildsafe.
Labbet etablerades med pengar från HM-familjens stiftelse Ehrling-Persson. Med pengarna ville Handels sänka ribban för att starta företag och få fler att våga bli entreprenörer.
I dag återfinns bolag som Prion, som erbjuder en app för förskolor, och försäkrings-startupen Insurello på inkubatorn. I labbets advisory board sitter bland andra Kinneviks Cristina Stenbeck och Klarnas vd och medgrundare Sebastian Siemiatkowski.
De senaste tre åren har Handelsforskaren Erik Wetter varit vd för SSE Business Lab. Han slutar för att kunna ägna sig helhjärtat åt sitt eget forskningsprojekt Flowminder – som kretsar kring hur big data kan användas för att förbättra exempelvis hälso- och sjukvård i tredje världen.
Han efterträds av Douglas Stark som formellt tillträder vd-posten på söndag den 1 juli. Stark hämtas från startup-världen och kommer närmast från rollen som operativ chef på budtjänsten Budbee som också suttit på SSE Business Lab.
– Jag var en av de första icke-teknikerna som Budbee anställda. Det var då ett litet nystartat företag som nu är starkt växande, berättar Douglas Stark för Realtid.se.
2015 tog Douglas Stark en kandidatexamen i finans och redovisning på Handels. Under studierna jobbade han bland annat deltid på SSE Business Lab.
– Jag assisterade nu avgående vd Erik Wetter och hjälpte till med att utvidga och förbättra kopplingarna mellan alumni-företagen och bolagen på inkubatorn, berättar Douglas Stark.
Hur känns det att efterträda honom?
– Han lämnar efter sig en organisation som är extremt fin och jag ser bara fram emot att ta den mot nya höjder.
Varför lämnade du rollen som operativ chef på Budbee för att bli vd för SSe Business Lab?
– Det känns extremt intressant att leda hela SSE Business Lab-verksamheten som är en plattform för Handels startup-företag. Att få vara med på och stötta den plattformen som kommer att få dem att växa är det mest intressanta jag kan tänka mig. Det är också väldigt inspirerande att jobba med passionerade entreprenörer.
Han tror också att han kan tillföra mycket praktisk kunskap till labbet.
– Jag är akademiker i grunden, men de har plockat in mig från startup-världen. Jag har mycket erfarenheter av vad startups har för behov och utmaningar. Det ger mig också en bra förståelse för vad vi behöver på inkubatorn.
Douglas Stark vill också öka medvetenheten om om SSe Business Lab och se till att den når ut till "alla ambitiösa startups i Handels nätverk".
– Vi försöker synas på olika sammankomster där nystartade företag befinner sig. Men också i sociala medier, säger han.
Han ska också fokusera på labbets befintliga samarbete med Axel Johnson-gruppen
– Studenter kan med stöd från SSE Business Lab "pitcha" sina egna lösningar för koncernen. Vi vill också knyta ihop labbet mer med KTH och på så sätt stärka banden mellan ekonomer, teknikstudenter och storföretagen inom Axel Johnson.
SSE Business Lab rikar sig till alla nystartade företag som har en koppling till Handels. Minst en person i startup-teamet måste ha pluggat eller jobbat på skolan för att få en plats i labbets inkubator-program. Programmet inkluderar bland ett kontor, några juridiktimmar hos Vinge och revisionsstöd från Deloitte samt tillgång till faktureringssystem.
– Det handlar om hygienfaktorer för att sänka ribban för att starta eget. Det ska vara så lite friktion som möjligt.
Nästan hälften av de inkuberade företagens medgrundare är i dag kvinnor och Douglas Stark hoppas kunna öka den andelen som vd.
Varför är det viktigt för Handels att satsa på entreprenörskap och uppstartsbolag?
– Det är de som skapar morgondagens jobb och som driver Sverige framåt. Om folk slutade med entreprenörskap skulle vi förmodligen tappa vår internationella konkurrenskraft som land. Att starta ett företag är att hitta en affär och det kräver skickliga affärspersoner. Och vi vill uppmuntra det.
Douglas Stark har noterat ett högt söktryck på labbet och upplever att det i dag är hett att bli entreprenör. Han tror att Klarnas vd och medgrundare Sebastian Siemiatkowski – som startade sin framgångsresa på just SSE Business Lab – inspirerar många, liksom Kinneviks Cristina Stenbeck som sitter i labbets rådgivande styrelse. Kinnevik äger bland annat flera innovativa tech- och e-handelsbolag som intresserar entreprenörssugna studenter, tror Douglas Stark.
– Ny teknik gör det också lättare att starta tech-bolag än för 20 år sen med alla cloud-lösningar och marknadsföringsverktyg, säger han.
Är det främst tech-startups på inkubatorn?
– Nej. Vi tittar främst på styrkan i teamet och hur bra idén är. Så det är en väldig blandning, med allt från från retail till tech.
Sätter ni upp några mål för företagen?
– Nej. Det är bättre att låta dem göra det själva tillsammans med eventuella coacher. Vi vill inte sätta upp ramverk som kanske inte passar alla.
En större händelse under året är att labbet i december flyttar från Handelshögskolan på Sveavägen till kontorshotellet A House som ligger i Arkitekturskolans gamla lokaler på Östermalm.
– Vi kommer ett steg närmare entreprenörsnätverket på KTH, samtidigt som vi behåller närhet till kärnverksamheten på Handels. Dessutom ska det byggas en innergård som ska bli ett stort eventområde med tech-mässor. A House ska bli en hubb för nytänkande och kreativitet, berättar Douglas Stark.
Vad är ditt bästa råd till blivande entreprenörer?
–Att verkligen tro på sin idé och ge allt. De allra flesta håller med om att det krävs mycket vilja. Man måste vara dedikerad uppgiften.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.