Realtid

Delphi tar hem Justitiapriset

Delphi tog hem årets Justitiapris
Miriam Istner-Byman
Uppdaterad: 28 apr. 2017Publicerad: 28 apr. 2017

I onsdags delades Justitiapriset ut för första gången någonsin till den advokatbyrå som bäst jobbar med jämställdhet. Priset gick till Advokatfirman Delphi. "Det här fungerar som en sporre, säger Sverker Bonde, delägare på Delphi, till Realtid. 

ANNONS
ANNONS

Justitiapriset grundades sommaren 2016 av Louise Meijer, som hade fått sin juristexamen två år tidigare.

Idén till projektet föddes på en rättegång där en av de skickligaste kvinnliga försvarsadvokaterna i Helsingborg höll en träffsäker slutplädering. För Louise Meijer väcktes då idén att lyfta fram duktiga kvinnliga jurister och samtidigt bidra till ökad jämställdhet i advokatbranschen.

Vilket intresse mötte du på byråerna när du presenterade förslaget?

– Eftersom jag inte visste hur byråerna skulle reagera var jag nervös. Jag hade inga höga förväntningar, men blev positivt överraskad. Byråerna var intresserade, nyfikna och frågvisa.

Vilken var den vanligaste frågan som du möttes av?

– Det var nog hur jag kom på den här idén.

Louise Meijer

Louise Meijer hade som mål att tio byråer skulle anmäla sig. Men, hela femton byråer anmälde sig till Justitiapriset. Men, det är inte bara intresset från advokatbyråerna som har varit stort.  Louise Meijer har även lyckats med att tillsätta en kompetent och färgstark jury som består av: Mårten Schultz (professor i civilrätt vid Stockholms universitet), Madeleine Leijonhufvud (professor emerita i straffrätt vid Stockholms universitet), Mari Heidenborg (justitieråd i Högsta domstolen), Magnus Hedberg (vd på Jusek), Maria Ingelsson (bolagsjurist i San Francisco) och Tove Lindgren (adjunkt i civilrätt vid Stockholms universitet).

ANNONS

– Syftet har varit att få en blandning av olika kompetenser och infallsvinklar i juryn. Jag är mycket glad över att så många kunniga personer har tackat ja till att vara med i juryn.

Vilka kriterier ligger till grund för er bedömning?

– Vi tittar på kultur, struktur och balans. Det handlar om hur byrån konkret arbetar med jämställdhetsfrågor.

Var det något som överraskade dig när du satte dig in i byråernas jämställdhetsarbete?

– Det som överraskade mig var att affärsjuridiska byråer arbetar mer med jämställdhetsfrågor än vad man kan tro. Media målar upp en dyster bild av jämställdheten på byråerna och visst finns det brister, men byråerna arbetar hårt för att komma till rätta med problemen. Det finns inget "quick fix".
Under onsdagens ceremoni som bjöd på pompa och ståt tilldelades Advokatfirman Delphi det första Justitiapriset någonsin.

Stort grattis! Hur känns det här?

– Tack! Det känns jättekul och som ett kvitto på att vi gör något rätt. Vi och hela branschen har mycket kvar att göra i jämställdhetsarbetet, men det här fungerar som en sporre, säger Sverker Bonde, som är delägare på Delphi.

Hur arbetar ni konkret med jämställdhetsfrågor på byrån?

ANNONS

–  Vi har arbetat med jämställdhetsfrågor under lång tid, men började arbeta mer strukturerat med den här typen av frågor för två år sedan när vi var med i ett annat jämställdhetsprojekt. Vi tillsatte då en jämställdhetsgrup som arbetar med att implementera det vi har lärt oss och som tar  fram förbättingsförslag. Sammansättningen i gruppen är blandad, jurister liksom administrativ personal ingår och ålderssammansättningen är varierad. Syftet är att få olika perspektiv och idéer presenterade.

En viktig del i jämställdhetsarbetet är att arbetet har stöd på ledningsnivå, berättar Sverker Bonde. Jämställdhetsarbetet på Delphi är därför organiserat så att jämställdhetsgruppen rapporterar till byrån managing partner som rapporterar vidare till styrelsen. Dessutom är jämställdhetsfrågan en stående punkt på alla delägarmöten och personalmöten.

– Vi anordnar dessutom olika utbildningar och events som kretsar kring jämställdhetsfrågan. Dessutom har vi ett mentorskapsprogram som bland annat syftar till att motverka kompisfavorisering.

En annan viktig del av jämställdhetsarbetet är att få fram fakta kring hur det ser ut och kontinuerlig följa upp statistiken.

– Till exempel så mäter vi hur länge jurister stannar kvar på byrån och om det skiljer sig mellan kvinnor och män.

Vilken är den största utmaningen i jämställdhetsarbetet?

– En stor utmaning ligger i att hitta arbetsformer som gör att fler kvinnor stannar kvar i branschen när de får barn. Genom enkla metoder som att försöka förlägga möten till mitt på dagen istället för tidig morgon eller sen eftermiddag eller att anpassa projekten som jurister – oavsett om det är män eller kvinnor – som har småbarn är delaktiga i kan man komma rätt långt. Vi betalar även förstärkt föräldrapenning så att alla medarbetare får 80 procent av lönen. Vårt syfte är att uppmuntra alla att vara föräldralediga.

Hur ser du på framtiden?

ANNONS

– Jag är hoppfull. Vi är på väg åt rätt håll även om det ibland kan upplevas som att förändringstakten är långsam. Det är inte bara advokatbyråerna som tjänar på mer mångfald i arbetslivet utan  det gör hela samhället.

Förutom stora applåder och ära fick Delphi ta emot vackra blommor och ett diplom. Louise Meijers förhoppning är att öka intresset för Justitiapriset.

– Min ambition är att Justitiapriset ska pusha på utvecklingen till ett mer jämställt arbetsliv. Genom att driva opinion för vår verksamhet hoppas jag att vår målsättning uppfylls.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid TV

Allt fler utlänningar på Stockholmsbörsen

17 nov. 2024
Spela klippet
Juridik

Bedragen på 100 000 kronor – banken nekar ansvar

16 nov. 2024
ANNONS