Realtid

Amanda Lundeteg: Att vara förälder är inte en kvinnofråga

Allbrights vd Amanda Lundeteg påpekar att familjebildning inte är något som ska styras av förlegade könsroller.
admin
admin
Uppdaterad: 08 mars 2017Publicerad: 08 mars 2017

Riskkapitalföreningens ordförande Elisabeth Thand Ringqvist odlar myten om den hårda och krävande riskkapitalbranschen, och att den skulle vara svår att kombinera med familjebildning. Men hennes argumentation bygger på idén om den ensamma mamman som måste välja mellan arbete och familj, och då väljer bort karriären. Det är en stereotyp som vi på Allbright inte skriver under på, replikerar Amanda Lundeteg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

REPLIK Svenska Riskkapitalföreningens ordförande Elisabeth Thand Ringqvist välkomnar delar av Allbrights rapport "Riskkapitalet trängs vid skampålen", men upprätthåller samtidigt myten om riskkapitalbranschen som osedvanligt krävande. Thand menar att “Det går inte att låtsas som att man når toppositioner i företag som tävlar på en internationell arena genom att hämta tidigt på förskolan”, skriver hon i sin debattartikel “Riskkapitalet behöver fler kvinnor”.

Resonemanget återges även av flera män inom riskkapitalbranschen. Argumentet bygger dock på idén om den ensamma modern som måste välja mellan arbete och familj och då väljer bort karriären. En stereotyp som Allbright inte skriver under på.

Vi vet att allt fler pappor nu tar ut föräldraledighet, och vi vet att de kvinnor som har nått höga positioner ofta delar mer lika. Vi ser chefskvinnor i samhällets alla sektorer som tagit sig dit trots familjebildande. Är det verkligen mer krävande att vara riskkapitalist än att vara utrikesminister? Eller att ansvara för människoliv på en akutmottagning? Vi tror inte det, och när vi pratar med kvinnorna i riskkapitalbranschen så framhåller de flexibiliteten som riskkapitalyrket erbjuder.

Riskkapitalbolaget EQT vittnar om att såväl män som kvinnor på ledande positioner tagit ut föräldraledighet, vilket indikerar att även övriga riskkapitalister kan vara både föräldralediga och ta ut vab. Att måla upp en skräckbild av ett arbete där en tvingas göra avkall på familj är sannerligen att göra jämställdheten en otjänst.

Det må innebära intensiva perioder att köpa och sälja bolag men den flexibilitet som ägandeskapet också innebär är nog få arbetande småbarnsföräldrar förunnat. Ge unga män och kvinnor som är intresserade av finans och affärer en ärlig bild av branschen, och skapa en kultur där de som skaffar barn uppmuntras till föräldraledighet och vab oavsett kön, så kommer fler garanterat att se branschen som ett attraktivt alternativ.

Morgondagens arbetskraft ställer höga krav på jämställdhet och moderna organisationer som underlättar för sina anställda. Vill riskkapitalbranschen säkra kompetensförsörjningen måste de släppa idén om att arbetet endast passar ett fåtal hårt arbetande män. Både män och kvinnor blir nämligen föräldrar, oavsett karriärambitioner.

Amanda Lundeteg
vd Allbright

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]