Finans Debatt

Alla dessa avskydda företagsappar

Vad kan ett företag göra för att tillhandahålla både funktionsfyllda och lättanvända appar som de anställda faktiskt vill använda? Om det skriver Ruud Hochstenbach, Nordenchef på Outsystems.
Publicerad

Alla hatar företagsappar! Låter det som ett överdrivet påstående? Kanske det, men det är ändå något som i oroväckande många fall stämmer överens med verkligheten. Men hur kommer det sig egentligen, och än viktigare, vad kan du göra för att komma ifrån det tankesättet? Om det skriver Ruud Hochstenbach, Nordenchef Outsystems.

Låt oss börja från början så att alla får samma utgångspunkt. Företagsapplikationer (hädanefter kallat appar) är inte skapade med konsumenter i åtanke, utan för att anställda och eventuellt partners ska få tillgång till nödvändiga data för sina arbetsuppgifter. 

Företagets interna affärsprocesser, marknadsföring, distribution och mycket annat ska kombineras på ett snyggt och intuitivt sätt för att alla ska kunna arbeta så effektivt som möjligt med dessa.

Men nu ser verkligheten knappast ut på det sättet. I många fall faller den här typen av lösningar in i två mallar. Antingen är de riktigt snyggt designade och enkla att använda, men saknar mycket av den funktionalitet som borde finnas där. Alternativt innehåller de precis alla data och all funktionalitet som tänkas kan, men kräver samtidigt en ingenjörsexamen för att du ska lyckas använda dem.

Annons

Det gör såklart att många undviker dem, vilket i sin tur gör att de i teorin väldigt användbara lösningarna ges väldigt lite uppmärksamhet av utvecklarna och knappast uppdateras med nya funktioner i den takt de borde.

Så vad kan ett företag göra åt saken för att tillhandahålla både funktionsfyllda och lättanvända appar som de anställda faktiskt vill använda? Det finns två huvudsakliga områden att titta närmare på för att komma tillrätta med problemen.

Köpa färdigt eller utveckla själv?

Ofta står företagen inför två val i den här frågan. Att köpa in färdiga system och lösningar eller utveckla detsamma internt.

Annons

Det första alternativet brukar ofta innebära stelbenta plattformar med strukturer som ofta kan vara svåra att anpassa fullt ut till företagets behov. Att lägga utvecklingen internt är inte alltid heller idealiskt. Kostnaden kan lätt skena iväg och att utveckla och underhålla mjukvaran blir både resurskrävande och en stor kostnadspost i budgeten.

Företagsstrukturen passar inte det digitala

Bolag som varit med ett par år, eller som vuxit sig väldigt stora, brottas ofta med digitaliseringsproblem. Det är en genomgående utmaning som många företag kämpat med under en längre tid, allt medan de yngre konkurrenterna springer i cirklar kring de långsamma giganterna. Beslutsprocessen för även de minsta förändringarna kan ta veckor och här gör många misstaget att utveckla appar för att sedan lägga dem åt sidan och kryssa för uppgiften som utförd.

Här är det viktigt att redan från början ha i åtanke att apparna ska utvecklas kontinuerligt för att råda bot på buggar och hänga med i utvecklingen framåt på alla fronter. 

Annons

Low Code kan underlätta

Inköpta lösningar passar inte företaget, internt utvecklade är dyra och för att de överhuvudtaget ska användas måste ytterligare resurser hela tiden läggas på att underhålla och uppdatera dem.

Det är knappast ett facit som är lätt att sälja in till en företagsledning. Så vad kan göras åt saken?

För att lyckas med digitalisering behövs en snabbfotad utvecklingsplan med moderna utvecklingsplattformar. Här kan utvecklarplattformar för Low Code vara en idealisk lösning för utveckling av såväl funktionsfyllda som visuellt tilltalande företagsappar.

Har du hört talas om begreppet Low Code förut kanske du hört historier om hur det inte går att använda sådana plattformar till ’riktig utveckling’. Men det är något som knappast stämmer med verkligheten och som du kan läsa mer om här. Istället kan Low Code förenkla utvecklingen på, bland annat, följande sätt:

– Konvertering till Low Code kräver knappt någon manuell programmering. Här brukar vi prata om mottot med modellering istället för programmering för att beskriva det hela. Samtidigt är de flesta Low Code-plattformar så pass flexibla att de utan problem kan integreras till fullo med existerande IT-miljö.

– En helt annan typ av snabbhet. Hela poängen med Low Code är att underlätta för utvecklarna, inte ta deras jobb. På så sätt kan applikationer utvecklas snabbare. Ett snitt bland våra kunder är ett fyramånadersintervall för nya appar. En sådan takt gör att det hela tiden är möjligt att hålla företagsapparna uppdaterade med de senaste funktionerna som efterfrågas.

– Kortare utvecklingstid för funktionalitet gör att utvecklarna kan koncentrera sig mer på gränssnittet och att göra det användarvänligt. Samtidigt minskar totalkostnaderna eftersom det krävs mindre tid för installation, implementering och inlärning.

Det är egentligen inget fel med företagsappar – så länge de är användarvänliga och hålls uppdaterade. Att ersätta färdiga lösningar eller interna lösningar med Low Code gör att utvecklandet kan få upp rejäl fart och faktiskt bli det där ovärderliga verktyget som de från början var tänkta att vara.

Vem vet? I framtiden kanske vi inte ens behöver hata företagsappar?

Ruud Hochstenbach
Nordenchef OutSystems

Annons