Annons

Annons

Cristina Stenbeck värvar stjärnor på Handels

"Ditt cv är inte komplett innan du har lett en verksamhet", sa Cristina Stenbeck till studenter på Handels i Stockholm.

Det var ett välregisserat framträdande om hur hon ser på finanskrisen och framtiden för familjen och företaget.

När hon berättade om vad som inspirerar henne kan hon inte låta bli att nämna sin far Jan – utan honom skulle dagens Kinnevik inte finnas.

– När jag stod inför valet att ta över efter honom visste jag att det gällde ett beslut för livet. I dag sju år senare är jag mer övertygad än någonsin att jag fattade rätt beslut.

Annons

Annons

– Att Kinneviksfären ständigt ger sig in på nya områden betyder inte respektlöshet mot historien. Vårt ägandeskap tillåter denna kontinuitet. Jag har massor av vänner runtom i världen som har ledande positioner på företag som skulle döda för att ha ägare i ryggen som Kinnevik. Vi ska använda hävstången och tjäna pengar på detta

—————————————————

Se även bildspelet:

På jakt efter påläggskalvar

Från arbetsmarknadsdagarna på Handels

—————————————————

– Kontinuitet kan dock ibland misstas för stagnation, men vi rör oss framåt varje dag. Vi har inte tid att sitta still utan måste röra oss framåt. Som tur är har vi er till vår hjälp, säger hon och syftar på publiken, som är tillräckligt smarta för att hjälpa oss och ifrågasätta oss.

– När jag tog över för sju år sen så kunde en del ha missuppfattningen att Stenbecksfären lite oansvarigt sådär gjorde äventyrliga saker på nya marknader. Det stämmer inte, vi har alltid haft ett väldigt starkt fokus på lönsamhet, och det faktum att vi är ett publikt företag gör detta extra viktigt – då blir det inte bara rock'n'roll.

– Vi kan inte fortsätta att tro att de senaste 70 årens sätt för Kinneviksfären att agera – att komma in tidigt på en marknad och sen bygga verksamhet genom bra medarbetare och operational excellence, är det enda sättet. I dessa tider av kris finns det möjligheter att plocka upp de bästa bitarna av andra människors företag. Det här kan bara bli möjligt om vi har kapital och finansiell styrka, och vi är stabila.

– Vi har en lång lista av banker som står bakom våra rörelser och medarbetare. I dessa dagar kan det se ut som att lånegivare är starkare än ägare. Men vi är starka. Delvis beror detta på det medvetna arbete vi har gjort de senaste sju åren för att stärka våra företags finansiella ställning och balansräkningar. Det ger oss en flexibilitet att växa!

Det här är första gången Cristina Stenbeck gör ett besök på ett universitet och anledningen till att hon gör det är att Kinnevik vill lägga lite mer energi i rekryteringen, under det att de internt har kommit att förstå hur viktigt det är att kommunicera till världen vad Kinnevik gör och varför de gör det så bra. Allting handlar om människorna, eller the people som Cristina säger på sin amerikanska.

– Jag själv är inte operativ men jag har excellenta människor som gör det åt mig.

– Våra chefer och medarbetare är alla business operators. Bankers och konsulter har sin plats i världen – men vi letar efter operational excellence. Ditt cv är inte komplett innan du har lett en verksamhet. Därför stannar folk länge i vår grupp, men ifall de slutar, vilket vi inser händer ibland startar de antingen egna rörelser eller går till bra positioner i stora företag och då ser vi hur de fått bra träning hos oss.

En rolig anekdot som belyser detta är hur en headhunter i London som hjälpte Millicom att rekrytera blev helt exalterad. "Oh my God, I've never seen anything like this", menade hon och syftade på den speciella stämning inom företagen som fick saker gjorda - cultural evangelists.

– Om ni någon gång får jobba för Kinnevik får ni jobba på ett "glokalt" företag som finns i 64 länder, vilket blir en enormt bra test-bädd för nya idéer. För att använda en metafor från fotbollsvärlden, eftersom vi nyligen fick kritik för att vi på Viasat betalade för mycket för sändningsrättigheterna för Premium League: Skulle ni hellre spela för ett lag som har haft samma tränare i 23 år, som har fördelen av kontinuitet, där spelarna får skifta runt på många olika platser och vara i de bästa matcherna – eller skulle ni välja att spela i ett lag där tränaren byts varje år. Pengar kan inte köpa dig framgångar här. För att jag ska kunna behålla någon form av trovärdighet här får det nu vara nog med fotbollsanalogier, säger hon och garvar.

Martin Sandberg

Bloggar på Martin spanar

redaktionen@realtid.se

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons