Realtid

Chefer svarar: Tolv månader av oro väntar

Miriam Istner-Byman
Uppdaterad: 24 mars 2017Publicerad: 24 mars 2017

De flesta av världens företagsledare tror på en oförändrad ekonomi det närmsta året. Men många fruktar att socioekonomiska och affärsmässiga nedåtrisker kan få allvarliga konsekvenser – både för det egna företagets tillväxtutsikter och för världsekonomin. Det visar PWC:s senaste upplaga av CEO Survey.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tre av tio företagsledare (29 procent) i årets upplaga av CEO Survey tror på en förbättrad tillväxt de närmaste tolv månaderna medan 17 procent tror det motsatta. En majoritet på 53 procent tror på en oförändrad ekonomi. Det visar PWC:s upplaga av CEO Survey.

Även om PWC ser en tydlig optimism i årets upplaga av CEO Survey så är världens företagsledare också tydliga med ett antal socioekonomiska och affärsmässiga nedåtrisker som kan få allvarliga konsekvenser både för det egna företagets tillväxtutsikter och för världsekonomin. Både på global nivå och för svenskt vidkommande märks tydligt att företagsledare är väldigt uppmärksamma på ett stort antal av dessa hot och inte en obetydlig del av deras vardag handlar om att lotsa det egna företaget rätt i en mycket komplex omvärld.

Den geopolitiska ovissheten ligger kvar på en hög nivå, både globalt och bland svenska företagsledare. Brexit, valet i USA, ett fortsatt högt tonläge från Ryssland, kriget i Syrien (med tillhörande flyktingströmmar) och ett antal globala terroristdåd är några bakomliggande orsaker. Enligt resultatet i den senaste upplagan av CEO Survey förväntar sig inte det globala näringslivet att denna ovisshet på något sätt kommer att minska de kommande tolv månaderna.

Vidare visar årets upplaga av CEO Survey att skatt som enskild fråga de senaste åren har blivit ett hett och omdebatterat ämne. Bland många internationella företag är det numera regel att skattefrågor hamnar på ledningen och styrelsens bord. I spåren av flertalet internationella skattehärvor har många företag ökat fokus på skattefrågor och satt av resurser för att producera hållbara skattepolicies. Många företagsledare menar även att en alltför hård beskattning utgör en fara för tillväxt och företagens förmåga att skapa arbetstillfällen. För samtliga inblandade är skatteområdet komplext och under ständig förändring.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Miriam Istner-Byman
Miriam Istner-Byman
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]